2017. március 15., szerda

Vegetáriánus muszaka lencsével és édesburgonyával


Szeretjük a rakott ételeket, melyeket előre el lehet készíteni és másnap (akár irodában is) igazán finomak. Hús helyett lencsével, krumpli helyett édesburgonyával. A tetején jó sok besamel és reszelt sajt. Tálaláshoz csíra, esetleg tejföl.


Hozzávalók (4-6 adaghoz):
3 kisebb (2 nagyobb) padlizsán vékonyabb karikákra vágva
2 közepes édesburgonya meghámozva és vékony karikákra vágva
olívaolaj

Töltelék:
250 g zöld vagy puy lencse (klasszikus lencsét áztatni kell, ezeket nem)
1 vöröshagyma apróra kockázva
2 gerezd fokhagyma aprítva
4 ek olívaolaj
400 g paradicsom (1 darabolt natúr paradicsom konzerv)
1 tk só
csipetnyi őrölt fahéj
1 tk oregano
700 ml víz (vagy egy kicsit több)

Besamel:
3 ek olívaolaj
4 ek tönköly finomliszt
600 ml zsíros tej (ha vegán, akkor növényi tej)
1/4 tk. só
csipetnyi őrölt szerecsendió

Tetejére kb 150 g reszelt sajt (gouda, mozzarella vagy trappista)
Tálaláshoz 1 marék csíra (póréhagyma, retek vagy bármilyen vegyesen, esetleg tejföl


A töltelék elkészítésével kezdek. Az aprított hagymát és fokhagymát az olajon üvegesre sütöm, hozzáadom az oreganot, az átmosott lencsét, a fahéjat majd a paradicsomot és a vizet is. Közepes lángon, fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára főzöm. Néha érdemes belekeverni. Ha elfogyna a folyadék, akkor pótolni. Ha nem puha, akkor kicsit tovább főzzük. Fontos, hogy a főzés végére nagyjűából elfogyjon a folyadék.
Egy nagyobb lábosban a besamelt is elkészítem. Az olajat a liszttel kicsit megpirítom, majd felöntöm a tejjel és csomómentesre keverem. Adok hozzá sót és szerecsendiót. Alacsony lángon besűrítem. Ha nem lenne teljesen sima, akkor a végén érdemes átszűrni.
A padlizsánkarikákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, megsózom, locsolok rá egy kevés olívaolajat és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Nálam két nagy tepsin fért el a padlizsán. Ez egyszerre került a sütőbe és cserélgettem a tepsik helyét.
Az édesburgonyákat vékony karikákra vágom.
Összeállítom a muszakát. Egy nagyobb tepsibe /jénai tálba (kb. 30x20 cm) helyezem a megsült padlizsán 1/3-át, rá az édesburgonya felét - ezt kissé sózom, majd a lencse felét. Jöhet a padlizsán második harmada, a maradék édeskrumpli- itt sózok egyet, maradék lencse és végül a maradék padlizsán. Ráöntöm a besamelt és megszórom reszelt sajttal. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöm (az édesburgonya fontos, hogy megpuhuljon)
Tálaláskor lehet rá szórni csírákat vagy akár tejfölt.


A receptet a Green Kitchen Travels szakácskönyvben olvastam. Ott egy vegán verzió található, a besamel növényi tejjel készül és nincs rajta sajt.