2017. február 21., kedd

Vaníliakrémes torta sós karamellel és francia drazséval


Apósom szülinapjára készült a torta. A kakaós vajas piskóta ezúttal világos rozsliszttel és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült. Féltem tőle, hogy száraz lesz, de meglepően puha, szaftos piskóta készült a reform lisztekkel. Minden tortalapra csurgattam sós karamellt, került rá a könnyed mascarpones vaníliakrémből és szórtam rá aprított francia drazsét. Kívül nem a krém fogyott el, hanem semi naked-nek, azaz félpucérnak terveztem :)


Hozzávalók (18 cm-es tortához, 10-12 szelet):

Tortalap:
100 g átszitált (tönköly) finomliszt
30 g átszitált világos rozsliszt
40 g átszitált teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 ek. kukoricakeményítő
1 csapott tk. (foszfátmentes) sütőpor
1/4 tk. szódabikarbóna
75 g kakaó (20-22%)
1 csipet só
150 g vaj
370 g nádcukor
4 tojás
110 ml tej
100 ml joghurt (nem túl zsíros, nálam 3.5%-os)

Vaníliakrém:
250 g mascarpone
200 ml habtejszín
2 csapott ek. (nád) porcukor
1 vanília kikapart magjai

Sós karamell:
120 g cukor
200 ml tejszín 

2 zacskó francia drazsé (nálam nagyjából másfél zacskó fogyott el)


A tortalap elkészítésével kezdjük. Két 18 cm-es tortaforma aljára helyezzünk sütőpapírt, oldalait vajazzuk és lisztezzük. A sütőt melegítsük elő 175 fokra (légkeveréses).
A száraz anyagokat keverjük össze. A puha vajat a cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat és alaposan keverjük össze robotgéppel. A robotgépet állítsuk alacsony fokozatra és a lisztes keveréket 3 adagban, a tej-joghurtot 2 adagban adjuk hozzá. Tehát egy adag lisztes keverék, egy adag tej-joghurt, megint lisztes keverék megint tej-joghurt és végül a maradék lisztes keverék is a masszába kerül. Osszuk el a masszát a két tepsibe és 45 percig süssük. 
Ha elkészültek a tortalapok, akkor mindkettőt vágjuk ketté. Figyeljünk arra, hogy négy egyforma magas tortalapot kapjunk. Ha kissé púpos volt a torta teteje, akkor azt ne használjuk fel, azt fogyasszuk el a kávénk mellé :)
A karamell elkészítése itt. Adjunk hozzá 1/4 tk sót.
Készítsük el a krémet. A mascarponét spatula segítségével dolgozzuk össze a porcukorral, adjuk hozzá a vaníliamagokat, majd óvatosan több adagban forgassuk bele a kemény habbá vert tejszínt.
1 és kb 1/4 zacskónyi francia drazsét klopfoló segítségével törjük kissé össze. A krémbe jobban beleolvadnak a színes cukorkák darabolva.
Összeállítjuk a tortát. Mivel két tortaformában sült, ezért két tortalapnak lesz alja. Én úgy szoktam, hogy az egyik alj a torta teteje lesz, akkor ott szép egyenes a felület és nem is morzsálódik.
Az alsó tortalapra csurgatok körkörösen karamellt, teszek rá kb 120 g krémet (5 részre osztottam, de az ötödik résznek kevesebbet hagyok), megszórom a francia drazsé törmelékkel (alaposan), majd jön a második lap, rá karamell, újabb adag krém és összetört drazsé, aztán a harmadik tortalap, rá karamell, krém és drazsé. Végül a negyedik tortalappal lezárom a tortát. Erre már kevesebb krém kerül és körben is egyenesen bekenem a tortát, nem baj, ha helyenként kikandikál a tortalap. Végül só karamellel és egész francia drazsékkal díszítem.