2016. március 20., vasárnap

Marcipános csokitorta baracklekvárral


Még hónap elején készült Andris szülinapjára. Kristóffal sütöttünk.



Hozzávalók (18 cm-es 10-14 szeeltes torta - jó magas, ezért bátran lehet 10-14 szeletet vágni):

A két 18 cm-es tortalap alapvetően ez a recept alapján készült. Külön 2-2 tojásból és egyikbe a kakaó helyett kukoricakeményítő került így lett egy klasszikus és egy kakaós tortalap. A lapokat kettévágtam, 4 lapom lett.

Tejcsokoládéhabhoz: 250 g tejcsokoládé+ 130 ml tejszín
Étcsokoládékrémhez: 250 g étcsokoládé+ 50 g tejcsokoládé és 280 ml tejszín

3 18 cm-es marcipánkoronghoz nagyjából 150-170 g marcipán

házi baracklekvár a rétegek közé (több mint fél üveg fogyott el)



A tortalapokat EZ a recept alapján megsütöm. Annyi a lényeg, hogy külön edényben készüljön 2-2 tojásból a klasszikus és a kakaós tésztalap. Ha nincs két 18 cm-es formánk, akkor előbb egyiket aztán másikat sütjük. Ha kihűlt kettévágjuk.
A krémekhez külön edényben a tejszíneket forrásig melegítem, elzárom a tüzet, majd a csokikat hozzákeverem. Homogénre keverem és nagyjából egy órára hűtőbe teszem. Ha kezd összeállni akkor robotgéppel habosítom előbb a tej majd az étcsokisat is.
Összeállítom a tortát. A kakaós tésztalapra kerül egy vékony réteg baracklekvár, rá a kinyújtott 18 cm-es marcipánréteg, majd a tejcsokoládéhab fele. Következik a klasszikus tésztalap rá baracklekvár, újabb marcipánkorong majd az étcsokis krém negyede. Következik a második kakaós lap, rá baracklekvár, az utolsó marcipánkorong és a maradék tejcsokoládéhab. Végül lezárom az utolsó tortalappal és vékonyan megkenem a torta tetejét és oldalát is a maradék étcsokoládékrémmel. Szobahőmérsékleten lehet tárolni a tortát 1-2 napot (hőségben nem!). Ha hűtenénk, akkor tálalás előtt 1-2 órával vegyük ki a hűtőből. 
*A tortához maradék színes marcipánokat használtunk, még amiket a Kristóf tortájához vettünk, ezért ilyen színes. Bármilyen marcipán megteszi.