2015. december 30., szerda

Crème brûlée, azaz égetett krém


A karácsonyi ebédhez egyszerű desszertet választottunk. Már amúgy is tele voltunk édességgel, linzer, mézeskalács, babka (csokis-diós kalács) is készült.
Ennek a desszertnek egy a hátránya, hogy szükséges hozzá a forma (bár akár szufléformában is készülhet, vagy egy nagyobb hőálló edényben egyben az egész - fontos, hogy ne legyen túl mély a forma, vagy legalábbis ne kerüljön túl sok krém a formákba) és hát elengedhetetlen a szakácsfáklya a cukor karamellizálásához. Attól lesz finom ropogós karamellizált cukorréteg a tetején. 


Hozzávalók (4 darabhoz):
50 g világos nádcukor + 4 csapott ek. világos nádcukor a tetejére
3 tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart magjai
300 ml zsíros tejszín (30%-os, nem főzőtejszín)

A sütőt előmelegítem 150 fokra. A tojások sárgáját a cukorral alaposan elkeverem, hozzáadom a vaníliát és a tejszínt. A formákat egy nagyobb tepsibe teszem. Vízforralóban előkészítek egy nagy adag forró vizet. A keveréket a formákba öntöm. Nem érdemes teljesen megtölteni. A forralt vizet a tepsibe öntöm, úgy hogy a formák 2/3-ig érjen. Lefedem alufóliával és az előmelegített sütőben nagyjából 35 perc alatt megsütöm. Akkor van készen, ha remegős. Kivéve és behűtve meg fog szilárdulni pudingállagra. Tálalás előtt néhány órára be kell hűteni, de akár egy éjszakát is pihenhet a hűtőben, folpackal lefedve. Tálaláskor már csak a cukor karamellizálása marad hátra. Megszórom a felületét cukorral és a szakácsfáklyával karamellizálom. Hagyom állni néhány percet, hogy a cukor megkeményedjen. Fogyasztáskor nagyon kellemes a karamellizált cukrot megtörni a kiskanállal :) A ropogós cukorréteg alatt meg egy finom vaníliás krém/puding vár ránk.