2015. december 29., kedd

Ropogós tilápia színes rizzsel, majonézes krumplival és konfitált fokhagymával


A karácsonyi menünk nagyon finomra sikerült. Ezúttal közösen főztünk Andrissal, nélküle nem igazán sikerült volna időben tálalni az ebédet.

Ez volt a menü:
Ropogósra sült tilápia filé póréhagymás, citromos majonézes krumplival, színes rizzsel és konfitált fokhagymával

Készült még linzer és babka is.


Elsőnek a főétel receptjét hozom. A  kedvencünk a színes rizs volt mogyoróval, vörösáfonyával, jó sok kaporral és petrezselyemmel. Most próbáltam ki először a konfitált fokhagymát, abból egy mártogatós készült, az is igazán finom lett.
A ropogós tilápia gyakran kerül nálunk terítékre. Kristóf egyik kedvence. Szeretjük a kevésbé halízű halakat. A tilápiában én a szálkamentességet is szeretem. Hátránya, hogy nehezen beszerezhető. Legalábbis mi a Metroig szoktunk barangolni érte. Olyankor jól feltankolunk és fagyasztunk is belőle.

Hozzávalók (4 adaghoz):

Hal:
500 g tilápia filé kisebb szeletekre vágva
kókuszolaj a sütéshez
só és kukoricaliszt ( egy kisebb tálkányi 50-80 g kb.)

Majonézes krumpli:
700 g krumpli
1/2 póréhagyma
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
5 púpozott ek. majonéz (én a tojásmentes házi majonézt szeretem olajból és tejből, de kedvünk szerint nyers tojásos is készülhet, vagy ha nincs rá idő, akkor bolti)
3 púpozott ek. zsíros tejföl
1 púpozott ek. dijoni mustár
kevés olívaolaj

Színes rizs:
150 g basmati rizs
30 g vaj
250 ml víz
30 g vörösáfonya beáztatva langyos vízbe
30 g mogyoró durvára vágva
2 csokor petrezselyem apróra vágva
1 csokor kapor apróra vágva
só és egy kevés olívaolaj


Konfitált fokhagyma:
3 fej fokhagyma és annyi olívaolaj, hogy egy kis lábosban elfedje a fokhagymákat.


Tálalást megelőző napon elkészülhet minden, kivéve a sült halat.
A krumplit megfőzőm, meghámozom, kockákra vágom. Hozzáadom a vékonyra karikázott póréhagymát, citromhéjat, majonézt, tejfölt és a mustárt. Löttyintek rá egy kevés jóféle olívaolajat és ízlés szerint sózom.
A rizst a vajon pirítani kezdem. Éppen csak addig, hogy elolvadjon a vaj. Hozzá forrásban levő víz szükséges, úgyhogy azt vízforralóban előkészítem. Pontosan érdemes a vizet kimérni, mert az elég lesz. Felöntöm a forró vízzel majd lefedem és negyedóra alatt takarék lángon puhára főzöm. Nem emelgetem közben a fedőt, mert akkor kiszárad a rizs. Én zepter fazékban főztem, így tulajdonképpen a víz hozzáadása után el is zártam a lángot és hagytam negyedórát pihenni, meg is puhult. 
Ha kész a rizs, akkor hozzáadom a puha áfonyát, a durvára vágott mogyorót és a zöld fűszereket. Ízlés szerint sózom. A rizs akár hidegen is finom.
A konfitált fokhagymához a megtisztított gerezdeket egy kis fazékba teszem és annyi olívaolajat öntök rá, hogy éppen ellepje. A legkisebb fokozaton 20-30 percet főzöm. A lényeg, hogy az olaj éppen csak gyöngyözzön. Ha puha a fokhagyma, akkor van készen. Villával alaposan összekevertem, így készült a mártogatós. Nem lett teljesen krémes, de nem is az volt a cél.
A tilápiafiléket sózom és megforgatom kukoricalisztben. Bő kókuszolajban nagy lángon sütöm ropogósra néhány perc alatt mindkét oldalát. Azonnal tálalom.


Rizs receptje innen
.