2015. április 29., szerda

Csokoládés sajttorta


Nagyon egyszerű cheesecake/sajttorta ez, ezúttal mascarponeval, de tökéletesen működik ez krémsajttal is. Jó sok csokival benne és az alap kekszrétegben is. Krémesen puha, szépen szeletelhető. A tetején lenne még mit javítani, de ettől függetlenül nagyon finom. Összedobni nagyjából negyedóra, utána már csak a szinte egyórás sütést és még dupla annyi hűlést kell megvárni :) Szóval türelmesnek kell lenni, de nincs vele sok munka.


Hozzávalók (18 cm-es kapcsos tortaformába - ne menjen kisebbe, ebbe is éppen hogy elfért):

Kekszalap:
50 g étcsokoládé (70%-os)
60 g vaj
150 g teljes kiőrlésű/ zabkeksz (ha gluténmenteset használunk, akkor a torta gluténmentes)

Töltelék:
100 g étcsokoládé
460 g mascarpone (nos ez tulajdonképpen két 250 grammos, de éppen lemértem, és hát sajnos ennyit tudtam kikaparni a dobozokból...)
150 g nádcukor
3 tojás
100 g zsíros tejföl
3 ek. holland kakaó

(cukormentes verzióhoz megfelelő csokit és édesítőt lehet használni)


A kekszalap nem fogja a forma oldalát is teljesen beborítani, de szerintem bőven elég ennyi kekszes alap, ha valakit ez zavar, akkor számoljon 30-40 g keksszel többet (és arányosan több vajat és csokit).
A kekszet aprítóban darálom. A vajat a csokival gőz fölött /mikróban félpercenként megkeverve megolvasztom. Összekeverem őket. A tortaforma aljába sütőpapírt helyezek (egy nagy lapot, nem baj ha túllóg), rázárom a forma oldalát majd a kekszes keveréket belenyomkodom. Amíg a töltelék elkészül hűtőbe teszem.
A sütőt előmelegítem 170 fokra. A töltelékhez a mascarponét a cukorral összekeverem. Hozzáadom egyesével a tojásokat majd az olvasztott csokit, tejfölt és az átszitált kakaót is belekeverem. Nem szabad sokáig keverni a masszát, tényleg csak, hogy ne legyen csomós. A formába kanalazom, elegyengetem. Előmelegített sütőben nagyjából 50-55 perc alatt sütöm készre. A végén (utolsó negyedórára) mérsékeltem 160 fokra a hőmérsékletet. Még remegős lesz mikor kiveszem, de amint szobahőmérsékletre hűl már szépen szeletelhető. Hűtőben megdermed, úgy is finom, de ha krémesebben szeretjük, akkor tálaláskor érdemes 10-15 másodpercre a tortaszeletet mikróba megmelegíteni. Akkor újra puha lesz.
Ha még tetőzni akarjuk az élvezeteket, akkor készüljön hozzá sós karamell (mascarpone nélkül) vagy pezsgős málnaszósz.