2014. augusztus 12., kedd

Torta della Nonna




Toszkán receptet hoztam. Könnyű pitetésztába citromos krém került, tetejére fenyőmagok. Abbahagyhatatlan, higgyétek el!


Hozzávalók (23 cm-es tortaformába):

Pitetészta (pasta frolla):
250 g (tönköly) finomliszt
60 g (nád)porcukor
115 g vaj
1 nagy tojás (L-es)
1 tojássárgája
1 (kezeletlen) citrom héja

Krém:
50 g (tönköly) finomliszt
1.5 tk. kukoricakeményítő
4 tojássárgája
600 ml zsíros tej
130 g (nád)cukor
1 vanília kikapart magjai
1 (kezeletlen) citrom héja és leve

Tetejére:
50 g fenyőmag
porcukor ízlés szerint


A tésztához a puha vajat a porcukorral alaposan elkeverem, hozzáadom a villával kissé felvert egész tojást és a plusz tojássárgát is. Beleszitálom a lisztet, hozzáadom a citrom reszelt héját és alaposan eldolgozom. Folpackba csomagolva (vagy fedett edényben) 1-2 órára hűtőbe teszem.
A krémhez a tejet, a cukrot, a tojássárgákat és a vaníliamagokat lassú tűzön melegítem. Folyamatosan kevergetem nagyjából 5-7 percet. Mikor már kezd sűrűsödni beleszitálom a lisztet és a keményítőt és további néhány perc alatt pudingszerű krémet főzök belőle. A végén belekerül a citrom leve és héja is (ekkor már leveszem a tűzről). Félreteszem a krémet, néha megkevergetem.
A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tortaforma aljára sütőpapírt teszek.
A pitetésztát (pasta frolla) elfelezem. Csak a tészta felét veszem ki a hűtőből, hideg masszával könnyebb dolgozni.  Feléből a tortaforma alját bélelem ki, úgy hogy oldala is legyen (a krém miatt). Beleöntöm a krémet) majd a maradék tésztát is kinyújtom és lefedem vele a pitét. Végül megszórom a fenyőmagokkal. Azokat kissé belenyomkodom a tésztába. Az előmelegített sütőben nagyjából 35 perc alatt megsütöm (a fenyőmagok is kezdjenek pirulni). Hagyom kissé kihűlni, majd porcukrot szitálok rá. Melegen is szeletelhető, de a krém hidegen áll igazán össze.  


Zsuzsi, köszi a receptet!


Recept kisebb módosításokkal innen: Frances Mayes: The Tuscan Cookbook