2014. augusztus 21., csütörtök

Pesztó


Ez itt az én pesztó verzióm. Amolyan klasszikus: bazsalikommal, fenyőmaggal, parmezánnal. Korábban került már a blogba pesztó reteklevélből. A fenyőmag helyett mandulát használtam akkor. Nagyon finom pesztó készülhet egyébként pisztáciával, kesudióval vagy éppen pekándióval is.


Hozzávalók (150 ml lett):
egy nagy csokor bazsalikom (egy cserépben levő bazsalikomom leveleit használtam fel, a kemény szárakat nem) pontosan 50 g
50 g fenyőmag
40 g parmezán sajt
2 gerezd fokhagyma
1/2 tk. só
80 ml olívaolaj

A bazsalikomot alaposan megmosom, majd salátacentrifugában megszárítom. Csak az egészséges leveleket használom fel. A vastag szárakat nem használom fel.
A fokhagymát megtisztítom, megmosom, hagyom megszáradni.
A fenyőmagot száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítom.
Aprítógépbe teszem a száraz bazsalikomleveleket, pirított fenyőmagot, sajtot, a fokhagymát, sót és az olívaolajat. Pulzálva aprítom. Ha nagyon krémeset szeretne valaki, akkor a botmixert is be lehet vetni, de nekünk ízlik ez a rusztikusan darabos pesztó.

Frissen sütött kenyérre krémsajtot kentünk, rá pesztót és friss paradicsommal és kolbászkarikákkal ettük.
* A házi kenyeremhez felfedeztem egy kiváló kenyérlisztet. A fehér lisztet is próbáltam már tőlük, abból is igen finom kenyér készül. No de ez a magvas, ez eddig a legjobb! Sütés után a magvak megpuhulnak benne, tehát a köles és lenmagok csak finoman ropognak.

Amennyiben nem azonnal használom fel a pesztót, akkor egy üvegbe teszem hűtőbe, olyankor a tetejére löttyintek még egy kevés olajat, mert akkor nem barnul meg a felülete. Pesztós tésztának kiváló lesz később.


Laci, Kata, köszi a bazsalikomot! :)