2014. február 17., hétfő

Csúsztatott palacsinta házi meggy-cseresznye lekvárral és dióval


Hozzávalók (18-20 cm-es palacsintatortához, 8 szelethez):

4 tojás
csipet só
4 csapott ek. (nád)cukor
40 g vaj
350 ml zsíros tej
120 g (tönköly) finomliszt

egy kevés vaj a sütéshez

egy kis üveg házi cseresznye-meggy lekvár

200 g darált dió
70 g porcukor + egy kevés a tetejére (ha édes a lekvár, akkor kevesebb cukrot tennék bele)

Előkészítem a darált dió és porcukor keveréket illetve a lekvárt. Egy tepsit előkészítek (amibe 18-20 cm-es palacsintatorta elfér) és a sütőt 175 fokra melegítem.

A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem. A vajat megolvasztom. A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáadom az olvasztott vajat, apránként a tejet hozzáadom és a lisztet is beleszitálom. Óvatosan beledolgozom a tojáshabot. Vigyázok ne törjem nagyon össze a habot.
Kivajazott forró serpenyőben merőkanálnyi adagokat kezdek el sütni. A palacsintának csak egyik oldalát sütöm meg. Nekem ebből az adagból 9 darab 18-20 cm-es palacsinta lett, így a lekvárt és diós-porcukrot 8 részre osztottam.
Amint megsült az első palacsinta (csak az egyik fele, a felső fele még krémes maradjon, mondjam hogy kissé nyers) azt a tepsibe csúsztatom a nyers oldala nézzen felfele. Megkenem lekvárral megszórom a diós porcukorral. Aztán sütöm a következő palacsintát, szintén csak egyik felét. Szintén a nyers oldala kerül felfele és rá a lekvár és diós porcukor. Ezt a sort folytatom a 8. palacsintáig. Azt megszórom a maradék lekvárral és dió-porcukorral. Az utolsó palacsintát ezúttal fordítva csúsztatom: a sült oldala néz felfele. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt kissé átsütöm. Kicsit hűlni hagyom majd megszórom porcukorral (nálunk csak a látszat kedvéért került porcukor, mert anélkül is tökéletes szerintem). Langyosra hűtve szépen szeletelhető.

A recept kisebb alakításokkal Szmuk Irén: 1235 ételrecept egészségeseknek és betegeknek című szakácskönyvéből való, egyébként egyik kedves rokonomtól kaptam.