2014. február 9., vasárnap

Churros


Fánk szezonban érdemes legalább egyszer churros-t sütni. Spanyolországban igazi street food ez, forrócsokiba tunkolva. Nagyon gyorsan elkészül, a sütés is percek alatt megvan.


Kétféle churros receptet találtam egyébként az interneten, van egy égetett tésztás verzió (amiben ugye van tojás) és van egy tojásmentes verzió is. Én a Makifoodnál Szonjától, az Édesem blog írójától tanult verziót sütöttem meg, ez a tojásos verzió. De itt van például egy tojásmentes verzió Reninél, szerintem az is nagyon finom lehet. 
Egyébként a fánk kurzuson készült narancsos ricottafánk is, itt van Szonja receptje. Nekem az is nagyon ízlett!


Hozzávalók (nekünk ez az adag 3 főre elég volt):
100 g vaj
250 ml forró víz
150 g (tönköly) finomliszt
3 nagy tojás
csipet só

Forró csokihoz:
300 ml tejszín
175 g étcsokoládé (vagy tejcsokoládé)
2 kezeletlen mandarin reszelt héja
édesítéshez agavé vagy méz

egy kevés porcukor

olaj vagy kókuszzsír a sütéshez


Szonja nem győzi minden óráján a mis en place-t kiemelni. Azaz a szakácsoknál szokásos előkészítési folyamatot, ami igazán egyszerűvé teszi a főzést. Tehát mindent mérjünk ki és minden eszközt készítsünk magunk köré, hogy gördülékeny legyen a sütés.
Például kimérek minden alapanyagot. Előkészítem a robotgépet, a csillagvégű habzsákot, egy ollót, egy keverőtálat, spatulákat. Bőséges olajat egy nagyobb serpenyőbe, szitát a porcukorral, előkészítek két nagyobb tálcát konyhai papírtörlőkendővel (erre kerülnek majd a kisült fánkok).
Előbb a csokit készítem el a tejszínt felforralom és elkeverem benne a csokit, hozzáadom a mandarinhéjat és ízlés szerint édesítem. Édesszájúak inkább tejcsokival készítsék. Lehet, hogy szentségtörés, de nekünk baracklekvárral is nagyon ízlett.  
Elkészítem az égetett tésztát, a fánk tésztáját. A forró vízhez adom egy lábosban a vajat és lassú tűzön felolvasztom majd forralom is egy percet. Leveszem a tűzről a lábost és beleszitálom a lisztet. Fakanállal alaposan elkeverem. Alacsony lángra visszateszem 1-2 percre, de csak addig míg az egész egy gombóccá össze nem áll. Leveszem a tűzről és egy keverőtálba szedem a masszát. Hozzáadok csipetnyi sót majd egyenként a tojásokat is belekeverem, minden tojás között alaposan eldolgozom a tésztát robotgéppel.
A kókuszsírt vagy olajat forrósítani kezdem. Az órán elhangzott az is, hogy 160 fokos legyen, mikor sütni kezdünk. Hőmérő hiányában én maximum lángon sütöttem. A kókuszzsírban azért jó egyébként sütni, mert nem ég olyan könnyen mint az olaj, így kevésbé lesz büdös a lakásban.
Csillag végű habzsákba szedem a masszát. Jó ha vastag a csillagvég, de nekem itthon csak vékony volt, így vékony churrosom lett. Ha forró az olaj, akkor elkezdem a bőséges olajba nyomkodni a tésztát és egy olló segítségével vágom el. Kunkori fánkokat sütöttem, de lehet egyeneseket is sütni, hossza is kívánságműsor. A megsült churros a konyhai papírtörlőkendőkkel ellátott tálcákra kerül, szitálok rá egy kevés porcukrot majd a forrócsokival tálalom (vagy baracklekvárral). Még melegen, azonnal érdemes tálalni, ha kihűl már nem lesz ropogós.