2013. szeptember 10., kedd

Sült szilvás grízpuding


Gyors vendégváró finomság ez a grízpuding. A szilva sütése egy kevés időt igényel, de nem kell vele nagyon foglalkozni, csak betenni a sütőbe. Addig készülhet a grízpuding. Általában a grízpudingokba nyers tojáshab kerül. Nos ez nem a tojásos verzió.



Hozzávalók (2-4 adaghoz)

Sült szilva:
400-500 g szilva
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
2 csapott ek. cukor

Grízpuding:
1 ek vaj (25 g)
4 ek. (tönköly)dara (60 g)
300 ml tej 
2 csapott ek. nádcukor (30 g)
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
csipet só
100 g krémes joghurt (édeskés joghurtot válasszunk)


A sült szilvához a sütőt 200 fokra előmelegítem. A szilvákat megmosom, kimagozom. Félbevágva egy tepsibe helyezem, héjukkal lefele. A cukrot összekeverem a vaníliamagokkal és rászórom a szilvákra. 25-30 perc alatt megsütöm, a végén kicsit grillezem (magasabb hőfokon pirítom).
A grízpudinghoz a vajat a darával lassú tűzön sütöm pár percet. Közben egy lábosban a tejet a só, a cukor és a vaníliamagokkal felforralom. A tejet ráöntöm a grízre és folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt megfőzöm. Érdemes habverővel keverni, hogy ne legyenek csomók a grízben. Szépen be fog sűrűsödni. Spatulával egy üvegtálba kiszedem a grízt (hogy gyorsabban kihűljön). Amikor a gríz már csak langyos habverővel belekeverem a joghurtot.
Poharakba szedem és a sült szilvával azonnal tálalom. A sült szilva adagja talán egy picit sok lesz, de higgyétek el magában is el fog fogyni :) Én már a grízpuding készítése közben rájártam a szilvára.