2023. november 13., hétfő

Nutellás kifli


Nutellával töltött nagyon puha kiflik. A bedagasztott tésztát egy éjszakát mindenképpen keleszteni kell hűtőben, ezzel számoljunk. 


Hozzávalók (20 kiflihez)

220 g langyos tej 
25 g élesztő 
500 g liszt 
100 g cukor
csipet só 
2 kisebb tojás villával felverve 
60 g olvasztott vaj 

Töltelék:
100 g tejszín 
100 g étcsoki
60 g cukor
3 ek. kakaó 
100 g nutella

Cukorszirup:
40 g cukor+ 40 g víz 

A langyos tejbe morzsolom az élesztőt, felfuttatom. A száraz összetevőkbe teszem a villával felvert tojásokat, olvasztott vajat és az elesztős tejet. Dagasztom, pici olajjal megkenem és fedett tálban hűtőben egy éjszakát kelesztem. Nálam volt hogy már 24 órát is ott volt, nem kelt túl.
A töltelékhez felforralom a tejszínt, beleteszem a csokit, elkeverem. Hozzáadom a többi összetevőt. Hűtőbe megdermesztem nagyjából fél ora alatt. Fontos hogy kenhető nem túl lágy legyen a töltelék.
Előveszem a tésztát és nagy téglalapot nyújtok. Nem lisztezem a felületet. Felét megkenem a töltelékkel. Ráhajtom és újra nagy téglalapot nyújtok. Újra megkenem a maradék töltelékkel. Rahajtom és megint nyújtom. Fontos, hogy hosszú teglalapom legyen, hogy hosszúkás háromszögeket tudjak vágni. A kinyújtott téglalapot 10 kis téglalapra vágom, azokat meg félbe, így kapok 20 háromszöget. Fontos, hogy hosszú szárúak legyenek a háromszögek. Szorosan feltekerem, megy a sütőpapírral bélelt tepsibe. A sütőt 170 fokra előmelegítem. A kifliket kissé felvert tojással megkenem. 20 percet kelesztem, aztán megy a sütőbe és 20 perc alatt megsütöm.
40 g víz és 40 g cukorból cukorszirupot főzök, a kész, forró kifliket megkenem a sziruppal.
Másnap is nagyon puha.
Csiga formában is sütöttem már.

Paulinasuga és Adikosh instagram oldalakon inspirálódtam, de nem követtem a receptet teljes mértékben, töltelék nekem azzal a mennyiséggel soknak bizonyult, mindig kifolyt, így alakítottam.