2021. október 5., kedd

Citromkrémes angyalszem (ujjlenyomat keksz)


 Vaníliás, pisztáciás vajas kekszek citromkrémmel töltve. Finomak, látványosak.

Hozzávalók (35 darabhoz) 

250 g puha vaj

130 g porcukor

350 g tönköly finomliszt

1 tk. vanília kivonat


20 g őrölt pisztácia

20 g kristálycukor


Kb. 2 dl lemon curd, citromkrém (az alábbi recept fele) 


Lemon curd🍋🍋🍋

Hozzávalók (kb. 4 dl krém lesz belőle):

2 bio vagy kezeletlen citrom leve és héja

170 g nádcukor

50 g vaj

3 tojás


A citromokat alaposan megmossuk, héját egy lábosba reszeljük, levét belefacsarjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a vajat majd lassú tűzön addig kevergetjük, amíg a vaj és cukor elolvad. Levesszük a tűzhelyről. Közben kézi habverővel 3 tojást kissé felverünk. Még langyosan belekerültek a tojások és habverővel kevergetni kezdtem. Visszatettem lassú tűzre és addig kevergettem, amíg besűrűsödik a krém. Még át kell passzírozni a végén, hogy teljesen sima krémet kapjunk. Amíg kihűl érdemes kevergetni, hogy ne keletkezzen rajta hártya. Majd tegyük üvegbe és hűtőben tároljuk. 1 hétig biztos eláll. 


Nálam a citromkrém napokkal előbb készült. 

A kekszhez a puha vajat a porcukorral robotgép segítségével habosítom. Hozzáadom a vanília kivonatot majd a lisztet. Bucit formázok és folpackba csomagolva 1-2 órára hűtőbe teszem. 

A darált pisztáciát összekeverem a kristálycukorral. 

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Nagy tepsibe sütőpapírt teszek. 

Ha megdermedt a tészta, akkor 20 grammos golyókat formázok (érdemes mérleggel dolgozni!) és ujjbegy segítségével nyomkodom, majd beleforgatom a cukros pisztáciába aztán tepsibe teszem. Amint egy tepsinyi megtelt kanalazok citromkrémet a mélyedésekbe. 9 keksz fért egy tepsibe, távol tegyük egymástól. 14-15 perc alatt puhább kekszek sülnek. Ha ropogósra vágytok, akkor 3-4 perccel tovább kell sütni. Nekem puhán a kedvencem. Képeken láthattok puhát és aranybarna ropogósat is. 35 darab, nagyjából 5 cm-es keksz készült.