2021. július 31., szombat

Pohárkrém áfonyával, vaníliakrémmel, sós karamellel, pirított mandulával és habcsókkal

 


Gyors nyári desszert. A fagyasztó tartalmát mentenem kellett, megadta magát. Volt ott áfonya és sós karamell, így készült ez a finomság. 

Nálam sokszor van sós karamell a fagyasztóban. Nem érdemes belőle keveset készíteni, ha már az ember rászánja az időt. Hűtőben is 1 hétig eláll, ha sok, akkor fagyasztóba vele. Jó lesz azt később elővenni ilyen vagy hasonló poharas/üveges finomságokhoz,fagyihoz vagy éppen browniehoz. 

Hasonlóan érzek a habcsókkal is, abból is olyan jó, ha van otthon. Nagyon fel tudja dobni a desszerteket. 


Hozzávalók (kb. 6 adaghoz) :

Vaníliakrém:
1 vanília puding
500 ml tej
200 ml tejszín kemény habbá verve

Áfonya:
250 g (fagyasztott) áfonya
1lapzselatin

Sós karamell (receptet a blogomon találtok hozzá. - 200 g cukor, 400 ml tejszín és 1 tk. só) 

Mandulaforgács száraz serpenyőben pirítva
Babapiskóta
Habcsók

*a sós karamell természetesen sok lesz, de nem érdemes kevesebbet készíteni, elfogy egyéb desszertekhez

Vaníliapudingból Gálát használtam. A házi, főzött puding az igazi, de most nem volt időm. Ha a puding szépen besűrűsödik, akkor spatula segítségével beleforgatom a kemény tejszínhabot. Felhasználásig hűtőbe teszem. 
Áfonyát forralom. Annyira édes, hogy szerintem nem kell bele cukor (aldis fagyasztott). Még melegen 1 lapzselatint teszek bele. Hagyom teljesen kihűlni. Hidegen fogom felhasználni. 
A sós karamellt akár napokkal előre is el lehet készíteni. Ha picit langyos, akkor folyósabb, felhasználáskor mikróban melegítettem picit.
A mandulát megpirítom. 
A babapiskótákat kenyérvágó késsel apró darabokra vágom.
Poharakba/üvegrkbe rétegezem: babapiskóta, vaníliakrém, áfonya, pici sós karamell, mandula és aztán ismétlem. A tetejére is kerül mandula, sós karamell és habcsók is.
Azonnal tálalható, a babapiskóta és habcsók ropogós. Másnapra puha lesz, úgy is tökéletes. Olyankor a habcsókot csak tálaláskor teszem rá.