2021. június 22., kedd

Karfiolpizza cukkinivirággal (gluténmentes, lisztmentes)


A karfiol alapú pizza már régóta a listánom van, hogy valami hasonlót szeretnék sütni. Nagyon inspirálóan hatottak rám Donna Hay és a Green kitchen stories receptjei. 

Ez itt az én verzióm. Fokhagymás tejfölös szószra mini cukkinik és annak virága került. 

Tervben van brokkoli alapon paradicsomszószos verzió is, szerintem az is izgalmas lesz! 

Hozzávalók 1 nagyobb pizzához:

320 g karfiolrizs

3 tojás

1/2 tk só

1/2 tk oregano

80 g darált mandula


Feltét:

150g tejföl

2 gerezd fokhagyma

1 ek olívaolaj

1/2 tk. só


3-4 db. mini cukkini virággal

50-70 g ricotta

1-2 marék reszelt mozzarella, kb. 50 g

A karfiol rizs nem más mint apróra darált karfiol, rizsszem méretűre. Nem reklám, de én a Bonduelle fagyasztott rizsszem karfiolját használtam, így sok időt spóroltam meg. 

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A nagy tepsibe sütőpapírt teszek. 

A fagyasztott karfiol rizst kiolvasztom. Amennyiben egész karfiollal dolgozunk, azt rózsáira kell szedni, majd aprítógépben pulzálva darálni. Kimérek 320 g-ot. 3 tojást villával kissé felverek, hozzáadom majd megy bele a só és a szárított oregano is, végül pedig a darált mandula. A sütőpapírra szedem, elegyengetem. 200 fokos sütőben 20 perc alatt elősütöm. 

Közben előkészítem a feltétet. A megmosott cukkiniket és cukkinivirágokat vékony szeletekre vágom. A tejfölt az aprított fokhagymával, sóval és olívaolajjal összekeverem. 

20 perc után kiveszem a "pizzatésztát". A sütőt felveszem 250 fokra. 

Megkenem a tejföllel, ráteszem a cukkinit és cukkinivirágokat, morzsolok rá ricottát, szórok rá mozzarellát, végül picit sózom. 250 fokon kb. 15 percet sütöm. Akkor jó, ha megpirul, a cukkini puha, sajtok olvadnak.