2021. június 23., szerda

Céklás galette

 


Friss céklával a legjobb ami történhet. A szárakat és a leveleket is felhasználom. Benne ricottás krémes töltelék, körben ropogós dió.

Hozzávalók :

230 g tönköly finomliszt

100 g hideg vaj

75 g hideg víz 

1 tk só


Töltelék:

200 g ricotta

2 gerezd fokhagyma

1 új lilahagyma (pici, a szára is)

2 ek. olivaolaj

1/4 tk. só

2 csipet kakukkfű

1/4 kezeletlen citrom reszelt héja


Nálam 3 cékla a szárát és a leveleit is felhasználom


50 g durvára darált dió 

1 pici tojás 


A hideg vajat 150 g liszttel aprítógépben pulzálva morzsálom. Nekem pici az aprítóm, több liszt nem fér benne. Kiöntöm egy tálba, hozzáadom a maradék 80 g lisztet, a sót, végül a hideg vizet is és egy villa segítségével egy bucit formázok. Lefedve hűtőbe teszem 30 percre.

A céklákat megmosom és bő sós vízben 20-30 perc alatt puhára főzöm (a cékla méretétől függ a főzési idő). Hámozom, vékony karikákra vágom. 

A szárát és leveleit apróra vágom és pici olívaolajon sóval átsütöm. 

Elkészítem a tölteléket: a ricottához keverem az aprított fokhagymát és új lilahagymát, sót, olívaolajat, kakukkfüvet és a citromhéjat.

A sütőt előmelegítem 180 fokon. 

Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek. 

Folpack rétegek között nyújtom ki a tésztát, mert úgy nem kell lisztezni és nem ragad. 4 mm vastagra nyújtom, kb. 35 cm átmérőjű körre. 

A ricottás töltelékkel megkenem (a szélén 4-5 cm-t nem kenek be. Ráteszem a levelet és szárakat,majd a cékla karikákat is sorakoztatom. 

A szélét felhajtom. Megkenem a kissé felvert tojással, megszórom körbe a dióval, picit sózom. Mehet a 180 fokos sütőbe 35-40 percre.

Mi friss salátával és tejfölös-kapros uborkasalátával ettük.