2021. május 19., szerda

Epres-ricottás galette


Eper szezonban kihagyhatatlanok az egyszerű piték. Ez is olyan, van benne egy kis csavar: ricottás krém a közepén, narancshéj és vanília. Igazi tavaszi desszert.


Hozzávalók (kb. 26 cm-es átmérőjű pitéhez):
Pitetészta:
230 g tönköly finomliszt
100 g hideg vaj kockázva
50 g finomszemű cukor
1/2 tk. vanília kivonat
1/2 kezeletlen narancs reszelt héja
75 g jéghideg víz

Töltelék:
160 g krémes ricotta
2 csapott ek. cukor
1/2 kezeletlen narancs reszelt héja
1 tk. vanília kivonat 

400 g eper tisztítva és hosszanti irányban négybe szeletelve
1 púpozott ek. cukor

Megkenni: 1 tojás kissé felverve (nem kell az egész) +egy kevés cukor megszórni

A pitetésztához én a vajat a liszttel aprítógépben morzsoltam. Ezt kézzel is lehet csinálni, de nekem így gyorsabb és tényleg hatékony. Pici a botmixerem aprító tartálya, így én 150 g liszt + 100 g hideg vajat aprítottam, azaz morzsoltam benne. Ha ez kész, akkor egy tálba teszem, hozzáadom a további 80 g lisztet, a cukrot, a narancshéjat, vaníliát és a nagyon hideg vizet. Gyorsan egy bucit formázok belőle, nem kell túl gyúrni. Hűtőbe teszem 30 percre, addig készül a töltelék.
A ricottát a cukorral, narancshéjjal és a vaníliával összekeverem. 
Az epreket megmosom és hosszanti irányban négybe vágom. A középső két szelet nagyobb lesz, a szélsők picik. A pici szélsők fognak a pitetszészta szélére kerülni, mint azt a képen is lehet látni, oda ahol a tésztaszél elrejti. A szép nagy szeletek kerülnek látható helyre.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, nagy tepsibe sütőpapírt teszek.
A tésztát előveszem és folpack rétegek között egy 32-35 cm-es kört nyújtok belőle. Nekem be lehet állítani a nyújtófán 4 mm-t, így 4 mm vastagra nyújtottam. A sütőpapírra teszem (a fóliát eltávolítom). A pitetészta közepére kenem a ricottás krémet (hagyok 5 cm tészta peremet, ahová nem kerül se krém ,se eper). Az epreket körbe teszem. A pitetészta szélét felhajtom, mintha csomagolnám. A kissé felvert tojással ecset segítségével megkenem a felhajtott részt és szórok rá cukrot. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütöm.
Magában, de akár vaníliafagyival is szuper!