2021. február 5., péntek

BALATON szelet


Házi Balaton szelet minimális cukorral. Konkrétan annyi van benne, ami a csokikban van (krémben tejcsokoládét használtam, bevonatnak étcsokoládét).


Hozzávalók (20 db. 3x10 cm-es szelethez):

Krém:
100 g habtejszín
250 g tejcsokoládé (nálam callebaut)
120 g puha vaj

5 db. 35x25 cm-es ostyalap

350-400 g étcsokoládé (nálam 70%-os callebaut)


A krémet készítem el előbb: a forró tejszínbe teszem a tejcsokit, hagyom 2 percet olvadni, majd egy habverővel csomómentesre keverem. Hagyom kihűlni, majd hozzáadom a szobahőmérsékletű vajat és robotgéppel habosra keverem. Egy nagy vágósdeszkára helyezem az első ostyát, megy rá a krém negyede (érdemes kimérni), újabb ostya, aztán újabb adag krém. Ezt folytatom, míg végül az utolsó, ötödik ostyalapot is ráteszem. Egy másik vágódeszkát nehezékként ráteszem, majd hidegre teszem 1-2 órára. Ha megdermedt, akkor recés késsel szeletelem 3x10 cm-es darabokra. Az étcsokit megolvasztom, belemártom, spatulával lehúzom a felesleges csokit, tényleg csak egy vékony csokiréteg maradjon rajta.


*a ostyát a krémmel ne csomagoljuk folpackba, mert akkor nem lesz ropogós, megpuhul
*olyan ropogós mint a bolti nem lesz, viszont 2 napig ropogós, ha nem tároljuk nedves helyen, hanem zárt dobozban.
* ne használjunk nagyon puha fajta vajat ehhez a recepthez (pl. ír vaj vagy lurpak nagyon gyorsan olvad, ehhez a recepthez nem ajánlom - lidl, aldi sajátmárkás teljesen jó)