2024. május 7., kedd

Baracklekváros piskótatekercs torta túróhabbal


Hétvégén készült egy egyszerű baracklekváros piskótatekercs torta túróhabbal. A tekercs alj nagyon jól mutat  amikor szeleteljük a tortát. Évekkel ezelőtt egy karácsonykor készítettem már ilyet (lentebb a kép), akkor barackkal körbe is dekoráltam és a tetejére is került gyümölcs és zselatin. Most csak egy gyors túróhab készült, amit habzsákból rányomkodtam.


Hozzávalók (nagyjából 20 cm-es tekercstortához):

3 tojásból piskóta (recept ITT- felezni kell a receptet, ott 6 tojásból van - az egész egy nagy tepsibe kerül 30x40 vagy ami a legnagyobb ami a sütőbe elfér). Nagyjából 0.5-1 cm vastagra kell ellenni egy késsel a piskótatésztát. 180 fokon nálam 15 perc alatt kész lett. Forrón egy konyharuhába szorosan feltekertem és hagytam kihűlni.

1 üveg házi sűrű baracklekvárt használtam. Ha nem sűrű, akkor 1-2 lapzselatint érdemes bele tenni előző nap, attól sűrű lesz.
A tekercset 2 cm-es szeletekre vágtam. Fontos, hogy egyforma vastagok legyenek. Kenem a lekvárral és tekercselem míg elfogy az utolsó piskóta is. Szorosan tortakeretbe teszem.

A krémhez 250 g krémtúró + 300 ml tejszín + 1-2 ek. porcukor+ 1tk. vanília kivonat

(Készült már 400 ml tejszínnel is, csak úgy maradni fog a krémből)

A tejszínt kemény habbá verem, spatulával beleforgatom a tejszínhabot a krémtúróba, megy bele a cukor és vanília is. Habzsákból a tortára nyomom.

Az alábbi karácsonyi tortaváltozatnál 500 g krémtúróhoz 600 g tejszín ment, ott magas krém volt a cél. Ment bele 1 zselatin fix is. A tortakeretbe rendeztem a piskótára a gyümölcsöt ment rá a krém. Hagytam dermedni majd ment a tetejére is a gyümölcs és rá zselatin.