2017. október 16., hétfő

Brokkolis-gombás lencsefasírt, sós granola, szendvics


A hétvégén készült a lencsefasírt. Az itthoni zöldségekből került bele, amit éppen a hűtőben találtam. Nagyon finom lett, ráadásul vegán (nincs benne tejtermék és tojás sem). Ma ebédre egy gyors szendvics készült a maradék fasírtból: egy szelet graham kenyeret megkentem hummusszal, tettem rá bőven a fasírtból, megszórtam sós granolával és retekcsírával, petrezselyemzölddel tálaltam. Szerintem ez a guszta és gyors munkaebédek egyike.
A sós granola is említésre méltó. Maga a granola a sült magvas müzli. Több helyen olvastam már sós granola recepteket, nekem leginkább a zöldfűszeres verzió jött be. Ennek a sós ropogós granolának az egyik számomra legfontosabb összetevője a hajdina, az mindenképpen kerüljön bele. A többi magot kedvünk és a kamra tartalma szerint variálhatjuk. Hogy mire jó ez a granola? Hát például egy ilyen szendvicsre. Vagy akár egy krémlevesre, salátákra, de magában is finom ropogtatnivaló egy pohár bor/sör mellé.

Hozzávalók a lencsefasírthoz (1 nagyméretű tepsi lett tele):
120 g beluga (fekete) lencse
1 kk. só
1 babérlevél

250 g (1 doboz) barna csiperke
1 csokor petrezselyem
só, őrölt fehér bors
3-4 ek. olívaolaj (1 nagy ek. ghi lenne a legjobb, vagy vaj ha nem vegán verzió készül)

1 vöröshagyma
1 kisebb póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
3 brokkolirózsa
2-3 ek. olívaolaj

100 g tökmag
40 g napraforgómag
1-2 ek víz

A lencsét a sós vízben a babérlevéllel nagyjából 30-40 perc alatt puhára főzöm, félreteszem.
A csiperkét megtisztítom, szeletelem, a petrezselymet is megmosom, megszárítom és apróra vágom. Az olajon/vajon a gombát megpirítom, hozzáadom a petrezselyemzöldet. Adok hozzá sót és borst. Kis levet eresztett nekem, nagyjából 10 perc alatt szépen megpuhult. Ha szükséges adhatunk hozzá 1 ek. vizet. Félreteszem.
A hagymákat, fokhagymát és brokkolit aprítógépben apróra darálom (a pórét én előbb kisebb darabokra vágtam, az aprítógépem nem igazán tud megküzdeni vele). Egy kevés olívaolajon átsütöm 7-8 perc alatt, picit megsózom. A lényeg, hogy a póré is puha legyen. Félreteszem.
Ha minden összetevő kihűlt, akkor aprítóban a tökmagot és napraforgót darálom. Hozzáadom a hagymás keveréket. Kiveszem az aprítóból. Ha nagy az aprítógép akkor mehet még bele a gomba is, de nálam már nem fért. Azt külön darálom apróra. Végül egymagába a lencsét is beletettem és pulzálva tényleg csak néhányat aprítok rajta, az ne legyen túl pépes. A magvakat a hagymával a gombával és a lencsével összekeverem, ízlés szerint sózom. Ha nem áll teljesen össze, akkor adok hozzá 1 evőkanálnyi vizet.
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tepsit kibélelem sütőpapírral. Púpozott teáskanálnyi adagokat szedek és formázom lapos fasírttá. Egy ecset segítségével mindenik fasírtot megkenem olívaolajjal. Előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt aranybarnára sütöm. Minden összetevő már főtt állapotban kerül a sütőbe így tényleg akár 5-10 perc grillfokozat is elég a fasírtnak, ha sietünk. Csak éppen, hogy egy kis színe legyen.


A sós granolához (2 üvegnyi adag) - egyiket ajándékba is adhatjuk, szerintem szuper ajándék

150 g hajdina
130 g rozspehely
50 g tökmag
60 g mogyoró
50 g napraforgó
50 g zabpehely
4 tk. szárított zöldfűszer (nálam kakukkfű és rozmaring vegyesen)
1 tk. só
100 ml olívaolaj
2 ek. dijoni mustár
1 ek. akácméz (ha vegán akkor agavé, rizsszirup) 

A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeveréses). Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral. Egy nagyobb tálban kimérem a magvakat. Természetesen kedvünk szerint variálhatjuk ezeket. Beleszórom a sót és a zöldfűszereket. Az olajat a mustárral és mézzel elkeverem és hozzáadom a magvakhoz. Alaposan összedolgozom. A tepsibe kanalazom és elegyengetem. 175 fokos sütőben nagyjából 15-17 percet sütöm. Érdemes többször kivenni és átforgatni, hogy egyenletesen süljön. Hagyom a tepsiben teljesen kihűlni és csak utána teszem üvegekbe. Jól záródó üvegben 3-4 hétig eláll.