2017. augusztus 25., péntek

Krémsajtos-nutellás bocitorta


Márványos tortalapok között krémsajtos-nutellás krém. Gyerekek kedvence. Dávidot ünnepeltük szüleimmel. A dekoráció messziről érkezett :) Köszi Lehel és Imó! A rajzok Andris művei. Dávid kedvencei kerültek rá: béka, csiga, mosolygós napocska és felhő (szigorúan esős).


Hozzávalók (10-12 szeletes tortához - 18 cm-es formába):

Fehér tésztarész:
130 g puha vaj
230 g cukor
3 nagy tojás
180 g tönköly finomliszt
egy csipet só
1 kk. sütőpor
1/4 kk. szódabikarbóna
100 g zsíros tejföl

Kakaós tészta:
150 g tönköly finomliszt
1 kk. sütőpor
1/4 kk. szódabikarbóna
egy csipet só
180 g cukor
50 g holland kakaópor
100 g zsíros tejföl
2 nagy tojás
110 g puha vaj

Krémhez:
250 g krémsajt (cserpes vagy philadelphia)
200 g puha vaj
150 g porcukor
1 tk. vaníliakivonat
1 púpozott ek. Nutella (50 g)
4 csapott ek. holland kakaópor (40 g)

Két 18-as tortaforma alját kibélelem sütőpapírral. Oldalait kivajazom. A sütőt előmelegítem 175 fokra. A fehér részhez a puha vajat a cukorral habosra keverem. Hozzáadom egyesével a tojásokat. Végig robotgépet használok. Beleszórom a liszt felét meg a sót, sütőport és szódabikarbónát majd mehet a tejföl fele. Végül a maradék fél adag liszt és fél adag tejföl. Gyorsan elkészítem a kakaós részt is. A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és cukorral összekeverem. A tejfölt, kakaót és tojásokat kézi habverővel elkeverem. Hozzáadom a kissé olvasztott vajat is és végül a száraz összetevőket. A tepsikbe elosztom a fehér majd a kakaós masszát is és egy kanállal néhányat belekanalazok, hogy márványos legyen, Mérleget használtam, hogy a tésztákat pontosan elosszam a két tepsi között. A belekanalazás rövid legyen, tényleg csak három négyszer kanalazzunk bele, különben homogén lesz a massza és nem az a cél. A két tepsit a masszával nagyjából 1 órát sütöm 190 fokon. Hagyom teljesen kihűlni majd mindkét lapot ketté vágom úgy, hogy a púpos tetejét előbb levágom. Érdemes mérni, hogy négy egyforma vastag tortalapot kapjunk. A maradék tetejét együk meg a reggeli kávé mellé :)
A krémhez a puha vajat a porcukorral és a krémsajttal elkeverem, hozzáadom a vaníliát is. Mérleggel elosztom a krémet. A világos krémhez megtartok 350 grammot a krémből. A nutelláshoz 250 fehér krémhez adok 50 g Nutellát és 4 evőkanálnyi kakaót.
Összeállítom a tortát. A fehér és nutellás krémet is 5 részre osztom (4 minden lapra és az ötödik rész az oldalára). Mérleget használok, mert rossz a szemmértékem :D Így is végül túl sok nutellás krém maradt és kevésbé sikerült foltosra a torta. Minden tortalapra kerül fehér és nutellás krém is. A tortát végül a maradék fehérrel borítottam és mikor kissé megdermedt rátettem a nutellásat. De javaslom hagyjatok a fehérből is a végére, hogy foltosabbra sikerüljön.


A torta Márk Szonja, Édesem ötlete alapján készült, de végül nem teljesen követtem a receptet.