2016. január 4., hétfő

Babka


Karácsonyra készült ez a csokis-diós fonott kalács. A formázása nagyon egyszerű és szerintem látványos. A tésztáját előző este be lehet dagasztani, reggelig a hűtőben pihen. A rácsurgatott sziruptól igazán szaftos lesz.


Alapvetően Ottolenghi receptjéből indultam ki, amit Mautner Zsófinál olvastam. Rájöttem, hogy a tésztája olyan, mint a régi kalácsomé (szinte minden mennyiség stimmel - ott kisebb tojások és több tej került bele).

Hozzávalók (2 kalácshoz):
550 g (tönköly) finomliszt
1 zacskó szárított élesztő (7 g)
100 g (nád) porcukor
3 nagy tojás
150 ml hideg víz
csipetnyi só
1 kezeletlen narancs és citrom reszelt héja
150 g puha vaj

Töltelékhez:
150 g étcsokoládé (70%-os)
150 g vaj
50 g (nád) porcukor
2 púpozott ek. kakaó
csipet só
1 kezeletlen narancs reszelt héja

100 g dió durvára aprítva

Tetejére szirup (nagyon soknak tűnhet a cukormennyiség, de higgyétek el kell bele!):
250 g cukor
150 ml víz

A kalács tésztájához egy dagasztótálba teszem előbb a száraz összetevőket, majd a tojást és a vizet is. A vaj kivétel mindent dagasztani kezdek a robotgép dagasztókarjával. Aztán elkezdem adagolni hozzá a vajat és alaposan összedolgozom. Egy viszonylag puha bucit kapok. Lefedem és pulton kelesztem 20-30 percet, majd beteszem éjszakára a hűtőbe. Reggel kiveszem, forró vízbe teszem a tálat, hogy kissé felmelegedjen. De nem kell sokáig melengetni, a hideg tészta is jól formázható. Amíg melegszik elkészítem a tölteléket.
A vajat és csokit egy lábosban megolvasztom. Hozzáadom a porcukrot, kakaót, sót és a narancshéjat. Beteszem 5-10 percre hűtőbe.
A tésztát kettéosztom. Érdemes mérleggel dolgozni, hogy tényleg egyforma legyen a két kalács.
Előkészítek két sütőpapírt és két kenyér/kalácsformát. A kalácstészta felét téglalapra nyújtom. A kinyújtott téglalap hossza legyen hosszabb, mint a kenyérforma, mert még fonogatva veszít a hosszából egy keveset. Kb. 30x40 cm legyen.
Megkenem a csokis töltelék felével (ezt is mérleggel mértem ki), megszórom a dió felével (50 g). Szorosan feltekerem mint egy kalácsot. Átemelem a sütőapapírra. Éles késsel hosszanti irányban félbevágom a kalácsot, majd a két "fél rudat" háromszor megtekerem, fonom. Azért csinálom ezt a sütőpapíron, mert úgy egyszerűbb lesz a formába áthelyezni. Megismétlem a maradék tésztával, töltelékkel és dióval. Konyharuhával lefedve kb. 1 órát kelesztem. A sütőt előmelegítem 190 fokra (légkeveréses). A kalácsokat 30 percet sütöm. Ha túlságosan pirulna a teteje, akkor érdemes egy sütőpapírt rátenni.
Amíg a kalácsok sülnek megfőzöm a szirupot. Hagyom langyosra hűlni. A megsült forró kalácsokra kanalazom a szirupot. Figyelek arra, hogy nagyjából azt is félbe osszam.
Hagyom a kalácsokat kihűlni, majd szeletelem.