2015. november 16., hétfő

Garnéla grillezett cukkinivel


Inkább nyári étel ez, ugyanis a grillezést valahogy mindig a napsütéshez társítjuk. Egy meleg őszi napon készült nálunk is, mi még nem pakoltuk el a grillsütőt. A fokhagymás-zöldcitromos rákhoz egy kevés cayenne bors került. A cukkinit zaatarral fűszereztem. A rizsbe zöld fűszerek és citromlé/lime lé került.


Hozzávalók (2 főre):
fél kg garnéla (nagyobb méretűt válasszunk)
3-4 gerezd fokhagyma
egy kevés lime lé
1/4 kezeletlen citrom reszelt héja
2 csipet cayenne bors (vagy több is, ha szeretjük a csípőset)
néhány szál petrezselyem apróra vágva
olívaolaj

2 cukkini
2 ek. zaatar (zaatar házilag is készíthető, amennyiben van szumák otthon. recept itt)
2 gerezd fokhagyma aprítva
olívaolaj

100 g basmati vagy jázmin rizs
néhány szál petrezselyem, egy kis csokor snidling
lime és citromlé
1/4 kezeletlen citrom reszelt héja




A főtt basmati rizshez apróra vágott zöld fűszereket adok (nálam petrezselyem és snidling). Adok hozzá egy kevés frissen facsart lime és citromlevet illetve a reszelt citromhéjat. Ízlés szerint sózom.
Főtt rákot vettem, így azt tényleg csak fél perc alatt átmelegíteni kell a grillen. Nem szabad túlsütni, mert akkor rágós lesz. A rákokat megtisztítom majd az aprított petrezselyemmel, fokhagymával, citromhéjjal, lime lével, cayenne borssal, sóval és egy kevés olívaolajjal összekeverem. Hűtőben legalább fél órát hagyom összeérni az ízeket.


A cukkiniket megmosom, fél cm vastag szeletekre vágom. Sózom, megszórom zaatar fűszerkeverékkel, hozzáadom a fokhagymát és löttyintek rá egy kevés olívaolajat. Grillsütőn előbb a cukkinit majd a rákot megsütöm. Azonnal tálalom.