2010. október 20., szerda

Minestrone leves

Néhány hete vendégek érkeztek hozzánk és őket leptem meg ezzel a levessel. Nyár óta sokszor főzök olasz kajákat, egyrészt mert hoztam alapanyagokat másrészt mert nagyon gyorsan elkészíthetőek és finomak az olasz kaják.

Sok minestrone receptet lehet találni a neten, de szerintem ehhez igazán nem is kell recept, hanem sok friss zöldség (szerintem 8-10 féle), egy ág rozmaring, egy kis pesztó, olivaolaj és tálaláskor parmezán.



De hogy recept is legyen összeírom legutóbb miből készült nálam:
1 hagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1/2 zeller
1/2 karalábé
4 gerezd fokhagyma
1/2 kisebb karfiol
1/3 brokkoli
1/3 kelkáposzta
1 ág rozmaring
só, bors
1 evőkanál pesztó
2-3 evőkanál olivaolaj

A kockára vágott hagymát olivaolajon fonnyasztom, hozzáadom a felaprított sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét. Kevés ideig sütöm majd felöntöm vízzel. Beleteszem a rozmaringot, sózom, borsozom. Kb. 15 perccel később a karfiolt és brokkolit is beleteszem, majd további 10 perc után a kelkáposztát. A kelkáposztával már csak 5-10 percet kell főnie. Hozzáadom a pesztót is. Ha közben lefő a víz akkor pótolom. Mindig csak annyit, hogy ellepje a zöldségeket, nem kell hozzá nagyon sok víz.

A minestrone levesről szokták azt mondani, hogy másnap az igazán finom újramelegítve, ezért vendégváráshoz tökéletes, mert előtte napon el lehet készíteni.

Tálaláskor parmezán sajtot szórunk a tányér aljára és felöntjük a forró levessel.