2023. február 15., szerda

Rókagomba, articsóka és polenta


Gyors ebédre készült ez a rókagomba, articsóka és sajt polentával tálalva. A puliszkafőzés valahogy sose jön össze: vagy túl híg vagy túl tömör, de végül mindig ízlik és elfogy. Gyerekkoromban gyakran ettünk, ahhoz képest most ritkán készül, mert a gyerekeknek nem kedvence.
A Green Kitchen Stories "Green Kitchen Travel" szakácskönyvében találkoztam egy hasonló recepttel, onnan az inspiráció.


Hozzávalók (2-4 adaghoz):
200 g kukoricadara
1.3-1.5 l víz 
1 tk. só 

250 g rókagomba 
150 g articsóka 
2 gerezd fokhagyma 
2 ek. vaj (2 kis kocka)
só 
kakukkfű 

Sajt

A polentához a forrásban lévő vízhez (érdemes egy keveset kivenni és csak akkor visszaadagolni, ha túl sűrű a polenta) adom a sót majd habverővel kevergetés mellett beleszórom a kukoricadarát. DM-ben kaphatót vettem, az gyorsan megfő. Közepes-alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett 15-20 perc alatt megfőzöm.
Egy nagy serpenyőbe teszem a vajat, hozzádadom a rókagombát (nálam fagyasztott volt) pár percet pirítom megy bele a reszelt fokhagyma, az articsóka (Aldiban kapható üvegeset használtam, leszűröm átmosom), hozzáadom sót és a kakukkfüvet (jó lenne friss, de csak szárított volt itthon) és tovább pirítom pár percet.
Ha megfőtt a polenta máris tálalom. Nálunk mozzarella került rá, de mehet valami ízesebb, ha van otthon (kecske vagy juh).