2013. február 10., vasárnap

Gyors krémtúrós baracktorta


Merem azt állítani, hogy ez az eddig legjobban sikerült, legeslegfinomabb túrókrémes tortám. Eddig is isteniek voltak, de ez most mindent felülmúlt. Öndicsérés vége :)
Eggyel több hozzávaló kell, nem csak a túró meg (hab)tejszín mint eddig, de pont attól lesz könnyebb, krémesebb. És ez a plusz hozzávaló bizony a görög joghurt. Igen nagy barátságban vagyunk mi a görög joghurttal, ugyanis nagyon finom például ebben a narancskrémben.

Baráti összejövetelre készült (Kristóf első szülinapját babákkal, nagyokkal megünnepeltük). Úgy láttam mindenkinek ízlett. Apropó babazsúr, legyen ez itt a reklám helye, ugyanis baráti körben Dóri  nagyon jó muzsikás kis programokat tart babáknak, Mazsola Muzsikát.

Végül a recept.

Hozzávalók (20 cm-es tortához):
150 g keksz (nálam ilyen)
60 g vaj

500 g túró
3 ek nád porcukor
400 g görög joghurt (1 nagy doboz Bakoma márkájú nálam)
1 vanília kikapart magjai
100 ml habtejszín
300 g barack (konzerv)
1 zselatin fix

130 g barack (maradék a konzervből)
150 ml víz

A kekszet zacskóban klopfolóval (potyolóval) apróra törjük. Természetesen darálhatjuk is. A vajat mikróban megolvasztjuk, hozzákeverjük a kekszet, majd egy 20 cm-es tortakeretet egy tálaló tányérra helyezünk és abba simítjuk a vajas-kekszet. Mindenképpen olyan tányéron készítsük, amiben tálalni is fogjuk, mert a keksz alap miatt nem lenne egyszerű áthelyezni a tortát.
Kissé hagyjuk megdermedni, addig elkészítjük a túrókrémet. Egy nagyobb tálba tesszük a túrót, porcukrot, görög joghurtot majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vanília kikapart magjait és a 100 ml folyékony habtejszínt. Gépi habverővel összekeverjük. Hozzáadjuk az apróbb kockákra vágott barackot majd a zselatin fixet is és homogénre keverjük. A keksz alapra öntjük és belesimítjuk. Hűtőbe tesszük legalább 2 órára, de akár éjszakára is ott maradhat. Majd elkészítjük a zselét. A maradék barackot (nálam 130 g) botmixerrel pürésítjük. A vizet felforraljuk ( vízforralóban) és az expressz tortazselére öntjük. Kevergetjük egy kicsit, majd a barackpürét is hozzákeverjük (barackpüré lehetőleg ne legyen jéghideg). Máris a tortára öntjük és hagyjuk megdermedni. Tálalásig hűtőben tartjuk.