2022. december 3., szombat

Sütőtökös fahéjas csiga

 


Még a karácsonyi sütizések előtt hozok egy sütőtökös fahéjas csigát. Másnap is nagyon puha a tésztája! Nálunk nagy sikere volt, bár a gyerekek egy része kiakadt, hogy már megint sütőtök van benne (korábban volt gofri, muffin és palacsinta). De aztán rájöttek ez nagyon finom és zöld jelzést kaptam, hogy máskor is süssek ilyet.
A szép csigák vágásához a cérnás módszert javaslom. Késsel soha nem lesz ilyen szép!


Hozzávalók (24 csigához):

130 g sütőtök puré (sütőben sült sütőtök pürésítve)

260 g langyos tej 

30 g élesztő 

2 tojás 

60 g olvasztott vaj

60 g cukor

1/4 tk. őrölt kardamom 

1 tk. őrölt fahéj 

csipetnyi őrölt gyömbér, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió 

650 g liszt


Töltelék:

130 g enyhén olvasztott vaj

100 g barna nádcukor (ragadós molasses)

50 g cukor

3 tk. fahéj 

1/4 tk. kardamom 

csipetnyi őrölt gyömbér, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió


Tetejére mehet 1-1 arányban cukorszirup (100 g víz + 100 g cukor).


A langyos tejben az élesztőt felfuttatom, hozzáadom a tojásokat, sütőtök pürét, olvasztott vajat, cukrot, fűszereket és végül a lisztet is. Robotgép dagasztókarjával dolgoztam. Nagyjából 5 perc alatt egy puha bucit kaptam. Lefedve meleg helyen duplájára kelesztem. Kikapcsolt sütőbe vagy mikróba szoktam tenni, kevesebb mint 1 óra alatt készen van.

Elkészítem a tölteléket. A megkelt tésztát 2 részre osztom. Hosszúkás teglalapot nyújtok belőle, megkenem a töltelék felével. Szorosan feltekerem. 12 csiga lesz egy rúdból.  Cérna segítségével szeletelem. Késsel nem lesz szép! A maradék tésztából is 12 csiga készült. Érdemes nagyobb tepsibe tenni, nekem összenőttek. Nagyon puha, másnap is! Lehet mikróban 10-15 perc alatt frissíteni, ezzel a módszerrel nekem a másnapos csiga is olyan, mintha most sült volna. 180 fokon 35 percet sutöttem. A végén lehet cukorszirupot tenni rá, én csak a felére tettem, anélkül is nagyon finom!




Recept ötlet innen