2015. november 1., vasárnap

Félgömb torta




Édesapám születésnapjára készült ez a csokihabos torta puha kakaós piskótával és karamellel leöntve.

Hozzávalók (8-10 szelethez):

A két tortalaphoz:
kakaós piskóta 3 tojásból. Recept itt. A 3 tojásból készült piskótamasszát ketté osztottam egy 18 és egy 20 cm-es formába. A sütési idő rövidebb volt, nagyjából 25 perc 180 fokon.

Krém:
3 tojás sárgája
200 ml tejszín
150 ml tej
170 g étcsokoládé (70%)
60 g cukor

100 ml tejszín habbá verve
1 zselatinfix

Cukorszirup:
3 ek. cukor
10 ek. víz

Karamell:
100 g cukor
200 ml tejszín
30 g vaj

Díszítéshez Maltesers csokigolyók 

A félgömb tortához egy tálra lesz szükségünk, amiben meg tud dermedni a torta. Nekem ilyen tálam van.
A tortalapokat készítem el előbb, majd a krémmel folytatom. Pudingot készítek a tojás, tejszín. tej, csoki és cukorból. A tejet és tejszínt felmelegítem. A tojást a cukorral elkeverem majd hozzáadok egy kevés forró tejszín-tej keveréket. Hőkiegyenlítést végzek. Végül visszateszem a tejszín-tej-tojás-cukor keveréket nagyon alacsony lángra és folyamatos kevergetés mellett majdnem forrásig melegítem (ha van hőmérő akkor 82 fokig). A lényeg, hogy ne forrjon, mert nem rántotta készül. Nem lesz sűrű a keverék. Leveszem a tűzről majd a csokipasztillákat (aprított csokit) hozzákeverem. Hagyom teljesen kihűlni a pudingot (közben néha megkeverem). A 100 ml tejszínt kemény habbá verem. A kihűlt pudinghoz adom a zselatint majd óvatosan beleforgatom a tejszínhabot. A cukorsziruphoz a cukrot és vizet összeforralom.
A félgömb tálamba folpack kerül. Így könnyebb lesz dermedés után kiborítani a tortát. Alulra kerül egy adag krém (nálam majdnem a fele - kimértem hol 18 cm átmérőjű a tálam és addig töltöttem a krémet - ott került rá a kisebbik tortalap). A kisebbik tortalap mindkét oldalát cukorsziruppal megkenem. Ráteszem a krémre a tálba. Jön a maradék krém majd a nagyobbik tortalap felső részét is cukorsziruppal megkenem és ráhelyezem a krémre. Letakarom a tálat és mehet a hűtőbe néhány órára, de legjobb ha éjszakára.
Elkészítem a karamellt. A cukrot karamellizálom, leveszem a tűzről majd hozzáadom a tejszínt és a vajat. Alacsony lángon besűrítem majd hagyom szinte szobahőmérsékletre hűlni. A tortára öntéskor érdemes kissé felmelegíteni, de ne legyen túl meleg, mert akkor nagyon folyékony lesz. Tálaláskor kiborítom a tortát a tálból, kerül rá karamell és Maltesers csokigolyó.