2015. június 10., szerda

Pisztáciás lazac


Lazacot sokféleképpen eszünk. Például ez a zöld teás verzió egyik kedvencem. De nagyon finom a lazacburger vagy a lazacos frittata is. Sokszor készítettem diós vagy mákos bundában is a lazacot, ezúttal pisztácia került rá.

Hozzávalók (4 főre)

Pisztáciás lazac:
4 szelet lazac (nagyjából 200 g szeletenként)
nagy szemű só
2 ek. dijoni mustár (enyhén csípős)
2 ek.olívaolaj
1/4 (kezeletlen) citrom leve és 1/2 (kezeletlen) citrom reszelt héja
40 g aprított pisztácia (4 ek.)

Körethez: 250-300 g basmati rizs ( de lehet ennél fantáziadúsabb is például adjunk hozzá 3-4 marék főtt zöldborsót és 3-4 szál újhagymát karikára vágva - szárát is, amit olívaolajon kissé átsütünk)

Öntet: 
5 ek görög joghurt
2 ek. olívaolaj
2 tk dijoni mustár (enyhén csípős)
2 tk magos mustár (édeskés)
pisztácia tálaláshoz

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A megmosott, megszárított halszeleteket alaposan megsózzuk majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, bőrös felével lefele.
A mustárt, olívaolajat és a citromlevet, citromhéjat összekeverjük majd egyenletesen a négy lazac szeletre kenjük. Megszórjuk a pisztáciával, úgy hogy alaposan belenyomkodjuk azt.
Előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a köretet és az öntetet. A főtt rizshez adhatunk 3-4 marék főtt zöldborsót és 4-5 szál újhagymát karikára vágva - szárát is, amit olívaolajon kissé átsütünk. Az öntethez minden hozzávalót összekeverünk. Amint a lazac megsült, máris tálaljuk.