2015. január 30., péntek

Lazacfasírt, lazacburger


Nem azt mondom, hogy ez az öt perc alatt összedobható vacsora (főleg ha a bucit is magunk sütjük), de megéri a rászánt időt. Cserébe kapunk egy igazán finom szendvicset, burgert, amiben tudjuk mi van. Maga a lazacfasírt tökéletes feltétje lehet bármilyen főzeléknek, de akár köret mellé az uborkasalátával és a zöld fűszeres feta sajtos szósszal tökéletes. Ha nincs időnk a bucit megsütni, akkor két jófajta szelet kenyér is megteszi, nem kell feltétlenül zsemlébe zárni a fasírtot.


Édesanyám jogosan kérdezte meg tegnap, hogy képes vagy a lazacból fasírtot készíteni? Hogy magában is annyi variációja van, amit még nem próbáltam ki. Tudjuk a lazac nem olcsó mulatság (bár szerencsémre igen akciós áron vettem korábban a metroban). De azt mondom megéri fasírtba aprítani, hiszen ilyen módszerrel talán az olyanok is megeszik, akik kevésbé szeretik magában a halat. Most éppen kisfiamon nem tudtam ezt tesztelni, mert nagyszülőknél van, de biztos vagyok benne, hogy így ő is enne a lazacot, míg magában megsütve valahogy nem jött be neki.

Könyvekben és interneten kétféle lazacfasírtról olvastam: egyik esetben a nyers húst aprítják, másikban a húst előbb megsütik és utána már szinte magától esik szét darabjaira a lazac. Nekem ez a módszer jobban tetszett, ezért a fasírtom sült lazacból készült.


Hozzávalók (2-3 főre, de ha nem nagy étkűek vagyunk, akkor 4re is elég :) ):

Fasírt (6-8 darab):
2 kisebb szelet lazac (300 g)
1 púpozott tk. dijoni mustár (csípős)
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
2 szál kapor
2 szál petrezselyem
4 szál snidling
1 tojás
2 ek. (tönköly) zsemlemorzsa
2 ek. görög joghurt (nálam pilos)

liszt, kókuszzsír/olaj

Buci (6 nagyobb, 8 kisebb darabhoz):
200 g tönköly finomliszt
100 g rozsliszt
1/2 tk. só
1 ek. olívaolaj
kicsit több mint fél csomag szárított élesztő
nagyjából 250 ml víz (de ez a mennyiség a lisztektől függ)

Uborkasaláta:
1 kígyóuborka
1 csokor snidling
só, olívaolaj

Zöld fűszeres-fetás szósz:
150 g fetasajt
350-400 g görög joghurt
kis csokor snidling
2 szál kapor és petrezselyem
1 nagy marék pirított kesudió


A fasírthoz a két szelet lazacot bőrős felével lefele egy tepsibe helyezzük, enyhén megsózzuk és előmelegített 190 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük (ha vastag, nagy szeletek, akkor 20 perc is szükséges). Ne szárítsuk kis a halat. A sült lazacot a bőréről levesszük és villával összetörjük (rásegíthetünk kézzel is). Hozzáadjuk az aprított zöld fűszereket, sót, a mustárt, citromhéjat, zsemlemorzsát, görög joghurtot és a kissé felvert tojást. Alaposan eldolgozzuk, majd hűtőbe tesszük legalább fél órára, hogy összeérjenek az ízek. Nem gond, ha több órát marad hűtőben. 6-8 fasírtot formázunk enyhén nedves kézzel majd megforgatjuk fehér tönkölylisztben. Forró kókuszzsírban vagy olajban sütjük mindkét oldalát a fasírtnak 2-3 perc alatt. Ha nem sietünk, akkor sütőpapírral bélelt tepsiben is süthetjük. Ez esetben 10-15 perccel számolni kell 200 fokon. A fasírtokat a sütőben való sütéskor is érdemes kissé olajozni egy ecset segítségével.
A bucikhoz a liszteket, élesztőt és a sót összekeverjük, hozzáadjuk az olajat és a langyos vizet, majd robotgéppel nagyjából 5 perc alatt megdagasztjuk. Lefedve duplájára kelesztjük (nagyjából 40 perc). Majd sütőpapírral bélelt tepsibe bucikat formázunk (én nem teljesen kör, hanem hosszúkás bucikat formáztam ezúttal). Lefedjük egy konyharuhával nagyjából 20-30 percet, addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Előmelegített sütőben nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük (6 nagyobb buci esetén kellhet a 25 perc, 8 kisebb esetében elég a 20). Akkor van készen ha az alja szép aranybarna.
Az uborkasalátához az uborkát és snidlinget is apróra vágjuk, sózzuk és meglocsoljuk olívaolajjal. Jó ha fogyasztás előtt kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
A feta sajtos szószhoz a fetát apróra morzsoljuk, hozzáadjuk a görög joghurtot és az aprított zöld fűszereket. Egy serpenyőben a durvára vágott kesudiót megpirítjuk. Megszórjuk vele a szószt.
Már csak annyi van hátra, hogy összeállítsuk a burgert és elfogyasszuk. Jó étvágyat! :)