Oldalak

2021. május 18., kedd

Áfonyás-pisztáciás muffin citromkrémmel


Gyors áfonyás-pisztáciás muffin citromkrémmel. 


Hozzávalók 12 darabhoz:
2 nagy tojás
1 tk. vanília kivonat
150 g kókuszvirágcukor (vagy egyéb cukor)
1 kezeletlen vagy bio citrom reszelt héja
csipet só 
100 g pisztácia olaj (130 ml) - nekem Lidlből van
120 g tej (120 ml)
2 tk. foszfátmentes sütőpor
120 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
120 g tönköly finomliszt
40 g darált pisztácia
200 g áfonya (nálam fagyasztott) +1 tk liszt
a tetejére egy kevés kókuszvirágcukor 

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A muffinformába kapszlikat teszek.
A tojásokat a cukorral habosra keverem robotgéppel. Hozzáadom a vaníliát, citromhéjat és a sót. A folyadékokat is grammban adom meg, hogy ne kelljen több edényt mosogatni. Hozzáadom az olajat, tejet majd a sütőport, liszteket és a pisztáciát.
A fagyasztott áfonyát összerázom a teaskálnyi liszttel, majd gyors mozdulatokkal a tésztához keverem. Nem szabad sokaig kevergetni.
A muffinformába osztom, megszórom kókuszvirágcukorral és az előmelegített sütőben 22-25 perc alatt megsütöm. Frissen a cukor még ropogós, másnapra elolvad. 1 napot szobahőmérsékleten, de tovább hűtőben tároljuk a muffinokat. 

A citromkrém lemon curd alapja napokkal előtte is elkészíthető (általában  nagyobb adagot készítek és azt 7-10 nap alatt felhasználom - a muffinhoz fél adag lemon curd elég, azaz a lenti mennyiségből 400 g lemon curd lesz, itt 200 grammot használok)

🍋Lemon curd:
2 bio citrom leve és reszelt héja
170 g cukor 
50 g vaj
3 nagy tojás

A citromlevet, citromhéjat, vajat és cukrot egy lábosban forrosítom, akkor jó, ha elolvadt a cukor. Leveszem a tűzről. A tojásokat villával kissé felverem majd hozzáadom a már nem túl meleg citromos keverékhez. Közepes lángra visszateszem majd habverővel kevergetem míg pudingszerűen besűrűsödik. Szűrőn átpasszírozom, majd hűtőbe teszem. Hidegen fogom felhasználni. 

A muffinra egy krém tehéntúrós krém készült, de mascarponéval is készült már, azzal is szuper. 

🍋Citromkrém:
200 g lemon curd (fele a fenti adagnak) 
250 g krémtúró vagy mascarpone 
200 ml tejszín kemény habbá verve 

Kézi robotgéppel a lemon curd és krémtúrót összekeverem. Spatulával beleforgatom a kemény tejszínhabot. Ha van idő hűtőbe teszem 1-2 órát utána mehet a habzsákba és a muffinra teszem. Mindig csak annyi muffinra kerül krém, amit éppen megeszünk. Nem használtam zselatint, ha keményebb krémet szeretnétek, akkor 1 evőkanálnyi zselatin fixet szitáljatok a lemon curd+krémtúróhoz még a tejszínhab hozzáadása előtt. 
A muffinokat friss áfonyával és pisztáciával díszítem.