Oldalak

2017. április 18., kedd

Rizs és quinoa mángolddal


A gyors ebédek egyike. Kifejezettem szeretem a basmati rizs és quinoa keverékét különféle zöldségekkel. Van, hogy nem is eszem húst mellé.

Hozzávalók (3-4 adaghoz):
60 g quinoa
120 g basmati rizs
5 gerezd fokhagyma
2-3 újhagyma (a szárát is felhasználom)
150 g (mini) mángold / egy nagyobb doboznyi
egy kevés olívaolaj és só


A quinoat és a rizst külön főzöm meg dupla mennyiségű vízben. A quinoa kb 25 perc alatt készül el, a basmati rizsnek elég volt 7 perc (változó milyen márkát veszek, van, hogy 10-12 perc is szükséges). Ha megfőttek alaposan átmosom őket és leszűröm.
Olívaolajon a felkarikázott hagymát és fokhagymát 1 percig sütöm, majd hozzáadom a megtisztított és megszárított mángoldot. Csak addig sütöm, míg a mángold össze nem esik. Hozzákeverem a magokat, sózom és máris lehet tálalni.
A pulykaszelet ezúttal Fűszerész Sültcsirke fűszerkeverékkel készült, de finom a pulykasült fűszerkeverékük is.


2017. április 16., vasárnap

2017. április 12., szerda

Fűszeres csirkecombfilé karamellizált édesköménnyel, sült édesburgonyával és salátával


Jó hosszú címe van az ételnek. Ahhoz képest egyszerű elkészíteni, gyors vacsorának is tudom ajánlani. A húshoz elengedhetetlen a sok zöldfűszer a petrezselyem, snidling és ha van akkor metélőfokhagyma (ennek hiányában fokhagymával is el lehet készíteni). A sült édesköményt és édesburgonyát se felejtsétek el mellé tálalni. Úgy kerek az egész.


Hozzávalók (3-4 adaghoz):

Hús:
500 g csirkecombfilé (6-8 darab)
1 csokor petrezselyem
1 csokor snidling
1 csokor metélőfokhagyma
2 ek. dijoni mustár (enyhén csípős)
1 tk. őrölt pirospaprika
3-4 ek. olívaolaj

Édeskömény és édesburgonya:
2 édeskömény
2 édesburgonya
olívaolaj
egy kevés őrölt római kömény

Tálaláshoz friss vegyes saláta


A zöldfűszereket apróra vágom és összekeverem az olívaolajjal és mustárral. A combfiléket sózom, rászórom a paprikát. Minden combfilébe kerül 1 teáskanálnyi zöldfűszer keverék. Göngyölöm, majd hőálló tálba / jénaiba teszem. A maradék mustáros-olívás fűszer a tetejére kerül.
Közben a megmosott, meghámozott édesburgonyákat kockázom, az édesköményt szeletekre vágom. Sütőpapírral bélelt jó nagy tepsibe teszem, meglocsolom olajjal, sózom, szórok rá egy kevés római köményt. A hússal együtt sütöm a sütőben.
200 fokos előmelegített sütőben lefedve sütöm a húst 20-25 percet, majd grillfokozaton rápirítok további 5 percet. Az édeskömény és édesburgonyának a 200 fokon 20-25 perc elég lesz. Akkor van készen, ha az édeskömény széle kissé megpirult.
Friss salátát tálalok a hús és zöldségek mellé.

2017. április 11., kedd

Snidlinges tojáskrém


Végre a piacon megjelentek a friss zöldek: van metélőhagyma és saláták minden mennyiségben. Ha húsvét, akkor tojás vagy répa. Ezúttal egy tojáskrém, ami előételnek vagy vacsorára tökéletes.

Ha répa, akkor EZT a répatortát érdemes megsütni.


Hozzávalók (2-4 adaghoz, attól függően, hogy előételnek vagy vacsorára szánjuk):

3 főtt tojás apróra reszelve
1 csokor apróra vágott snidling
1.5 ek. dijoni mustár (enyhén csípős)
2 ek. tejföl


A reszelt tojást összekeverem a mustárral, a tejföllel és a metélőhagymával, majd sózom. Mártogatósként grissinivel lehet tálalni, vagy friss kenyérrel. Vendégváróként előre elkészíthető. Hűtőben 1-2 napot eláll. Jól passzol mellé a friss saláta és retek.