2015. november 10., kedd

Fűszeres csirke karamellizált birsalmával


Szüleim hoztak nekünk birsalmát. Már előre tudtam, hogy idén nem édességben fogja végezni. Mautner Zsófi szakácskönyvéből való ez a recept. Gyorsan elkészül, úgyhogy tökéletes vacsora hétköznapokra is. Különleges, így akár alkalomra, vendégseregnek is készülhet.

Hozzávalók (4 főre) - eredeti recepthez képest kisebb változtatások vannak
3 közepes vöröshagyma vékonyra szeletelve
2 ek. vaj
500 g csirkemellfilé kockákra vágva
só, bors
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt gyömbér

2 birsalma négybe vágva (héjával, magházastól)
1 citrom leve
csipet cukor
1 nagy ek. vaj
2 csapott ek. nádcukor

Egy nagy fazékban vizet forralok. Ha már forr, akkor hozzáadom a citromlevet (én a citromot is beletettem) és a kevéske cukrot. A birsalmákat megmosom, négybe vágom és a forrásban levő vízhez adom. Fontos, hogy már forrjon a víz, amikor a birseket darabolom, különben azok gyorsan bebarnulnak. Nagyjából 10-15 perc alatt puhára főzöm. Ha megfőtt, akkor a magházat könnyű lesz eltávolítani. Amikor langyosra hűlt, akkor nagyjából a csirkével azonos méretű kockákra vágom.
Basmati rizst főzök köretnek. Nagyjából 50 g rizs per fő bőven elég (legalábbis nekünk)
A hagymát egy nagy serpenyőben a vajon alaposan megpirítom, hozzáadom a kockázott húst, fűszerezem. Néhány perc alatt átsütöm.
Egy másik serpenyőben a vajon és a nádcukron a felkockázott (egyébként héjas) birskockákat karamellizálom. Azonnal tálalom.
Csirkemell helyett szerintem csirkecombfilével vagy pulykával is nagyon jó lehet, következőre teszek egy próbát. Sőt eszembe jutott a grillsajt is vega verziónak. A karamellizált birsalmával szerintem az is nagyon jó!