2015. április 14., kedd

Brownie keksz (lisztmentes)


Nálam mindig sok tojásfehérje marad meg, ugyanis gyakran készítek vanília- és csokipudingot, citromkrémetpastel de natat (pasteis de belem), creme caramelt vagy éppen torta della nonnat. Persze van néhány tojásfehérje pusztító receptem, mint például ez a fantasztikus kókuszos csiga (ami egyébként dióval, mogyoróval, mandulával vagy éppen pisztáciával is tökéletes) vagy éppen a macaronok. Ez utóbbi mostanában háttérbe szorult, ugyanis kevésbé vágyunk a nagyon édes dolgokra. Pont emiatt valahogy a pavlova sem nagy favorit nálunk.
Ez a brownie keksz is felkerült a tojásfehérje pusztító listára, ugyanis nagyon finom! Dióval készült (mert abból van rengeteg itthon, jó volt nagyszüleimnél Várkuduban a termés :) ), de készülhet mandulával, mogyoróval, kesudióval vagy éppen pisztáciával is.
Ráadásul lisztmentes finomság ez. Sőt cukormentes is lehet, ha nádcukor helyett nyírfacukor vagy egyéb édesítő kerül bele.


Hozzávalók (kb. 17 darabhoz, 1 nagy tepsinyi adag):
160 g pirított darált dió
80 g nádcukor (nálam fele porcukor volt) - ha nyírfacukorral készül, akkor csak 50-60 gramm kerüljön bele
púpozott ek. holland kakaó (20-22%)
egy csipet só
3 tojásfehérje

A diót serpenyőben megpirítom, hagyom kihűlni majd aprítóban darálom. a sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeveréses). Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral.
A nádcukrot, sót és kakaót összekeverem majd hozzáadom a darált diót is.
A tojásfehérjéket enyhén felverem (nem kell kemény habbá verni, inkább csak enyhén habosra). Hozzáadom a száraz összetevőket és homogénre keverem.
Fél evőkanálnyi kupacokat teszek a sütőpapírra és korong alakúra formázom (közepét is szépen lelapítom). Az előmelegített sütőben 14 perc alatt megsütöm. Frissen még ropogós a teteje, dobozban másnapra puha lesz. Tej, kávé mellé tökéletes. Melegben nem áll el sokáig, ugyanis ez egy puha keksz.
Ha fokozni akarjuk az élvezeteket, akkor kerülhet bele fél (kezeletlen) narancs reszelt héja, egy kis Cointreau likőr vagy éppen mézeskalács fűszer.