2015. március 29., vasárnap

Túrós-meggyes pite


Nálam még bőven van maradék meggy, amit mostanában próbálok felhasználni, mert lassan jönnek a friss gyümölcsök :) Ha nálatok is lapul a fagyasztóban meggy vagy a kamrában befőtt, akkor itt a tökéletes recept. 


Hozzávalók (34*24 cm-es tepsibe):

Tészta:
200 g puha vaj
kb. 430 g (tönköly) finomliszt
1 kk. (foszfátmentes) sütőpor
2 nagy tojás (L-es)
50 g (nád) porcukor
100 g tejföl
csipet só

Túrós töltelék:
500 g túró
300 g tejföl
4 nagy tojás (L-es)
100 g (nád)cukor
csipetnyi só
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja


Meggy: nagyjából 600 g (magozott) meggy (nálam befőtt, de lehet friss vagy fagyasztott is) + 2 ek. (tönköly) finomliszt

A tésztához a puha vajat a tojással, tejföllel és cukorral elkeverem, hozzáadom a sót majd beleszitálom a lisztet és a sütőport. Egy bucit gyúrok belőle. Ketté osztom, kissé kilapítom és folpackba csomagolva a hűtőbe teszem 15-20 percre.
A tepsit kivajazom, a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses).
A meggyet szűrőbe teszem, ne legyen túl nedves amikor a sütibe kerül.
A túrós töltelékhez a túrót a tejföllel botmixerrel homogénre keverem. Hozzáadom a tojássárgákat, csipet sót, a vaníliát és a citromhéjat. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verem, majd óvatosan a túrós töltelékhez forgatom. Spatulával dolgozom, hogy a habot ne törjem össze.
A pitetésztát kiveszem a hűtőből és előbb kinyújtom az alsó lapot (enyhén lisztezett vágódeszkán). Tepsibe teszem, erre a túrós töltelék felét, rá a meggyet ( a meggyhez kevertem 2 evőkanálnyi lisztet) majd a maradék túrós tölteléket. Végül a felső lapot is kinyújtom és a pitére helyezem. Villával kissé megszurkálom.
Az előmelegített sütőben nagyjából 45 perc alatt készül el. Tálaláskor kerülhet még rá porcukor, bár bevallom én nem vagyok nagy porcukor fan, úgyhogy nálam csak a fotó kedvéért került rá, amúgy szerintem bőven elég édes sütemény ez anélkül is.
Ez egy viszonylag nagyobb adag (legalábbis nekünk az), így ha marad akkor hűtőben tároljuk és langyosítsuk fel tálaláskor, úgy sokkal finomabb lesz a maradék is. Tejeskávé mellé tökéletes.