2015. február 22., vasárnap

Lisztmentes csokitorta


Pénteken a Metro Gasztroakadémián jártam, ahol Bereznay Tamással többek között főztünk is. A találkozó apropója a jövőhéten induló Könyha ördöge műsör volt. Az előzetes izgalmas, ígéretes műsornak tűnik. Ha tehetitek nézzétek meg!

A desszert egy lisztmentes csokitorta volt. Itt az én verziómat találjátok, kicsit alakítottam az eredeti recepten. A csokitortám cukormentes is lenne, ha cukormentes csokit használtam volna. Sőt talán nem hibázok ha azt mondom paleo is lenne, ha csak kókuszzsír került volna bele. Egyszerű 4 alapanyagból álló sütemény ez, ami gyorsan elkészül. Langyosra hűlve már szeletelhető.  

Hozzávalók (23 cm-es tortaformába, 8-10 szelethez):
6 tojás (M-es)
80 g vaj + 40 g kókuszzsír/kókuszolaj (teljes egészében kókuszzsírral vagy csak vajjal is készülhet)
150 g 70%-os étcsokoládé (cukormentes ha ragaszkodunk a mentességhez)
130-150 g eritritol por ( most 150 grammal készült, de szerintem kevesebb is kerülhet bele, nekem még így is picit édes volt, következőre 130 grammot teszek bele) ha nem cukormentes és porcukorral készül, akkor se kerüljön bele 160-170 grammnál több (az eritritol jobban édesít mint a cukor, ezért mindenképpen kevesebb kerüljön belőle). Természetesen nyírfacukorral is készülhet.
csipet só

+egy kevés vaj/kókuszszír+porcukor/eritritol a tepsit kikenni


Tamás eredeti receptje itt található.

A kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszek. Az oldalát kikenem kókuszzsírral (vajjal), megszórom porcukorral (eritritol vagy klasszikus porcukor).
A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréses).
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket a csipet sóval kemény habbá verem. A szobahőmérsékletű vajat/kókuszsírt a porcukorral és a tojássárgákkal habosra keverem. A kókuszzsírt egyébként kissé megolvasztottam, hogy ne legyen túl kemény.
A csokit gőz fölött megolvasztom és hozzáadom a cukros tojássárgás keverékhez, majd a tojáshabot óvatosan beleforgatom (spatulával előbb a felét majd a maradék másik felét is). Tepsibe öntöm és nagyjából 30 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni majd szeletelem.