2015. február 2., hétfő

Diós pite almával és mazsolával


Ez a gyorsan finomat kategória. Kell hozzá leveles tészta, jó sok dió, alma és mazsola. A töltelék elkészítése nem nagy kunszt, utána már csak arra kell várni, hogy megsüljön.


Hozzávalók (23 cm-es tortaformába, 10-12 szelethez):

1 leveles tészta (friss, kinyújtott)

Töltelékhez:
3 nagy alma
1/2 tk. őrölt fahéj, egy kevés kardamom és szegfűszeg
1-2 ek. agavé /(kókuszvirág)cukor
100 g mazsola

230 g pirított dió
200 g vaj
120 g (kókuszvirág)cukor
4 tojás
100 g (tönköly) finomliszt
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
1 púpozott ek. görög joghurt


A mazsolát langyos vízbe áztatom. Előkészítem az almát. Megpucolom, kockákra vágom és egy lábosban közepes lángon egy kevés agavéval vagy cukorral meg a fűszerekkel összeforralom. Nem kell teljesen átsütni, de azért puhuljon az alma. A mazsolát leszűröm az almához keverem.


Elkészítem a tölteléket. A diót serpenyőben megpirítom. Hagyom kissé kihűlni majd aprítóban aprítom. A puha vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a villával kissé felvert tojásokat. Beleszórom a diót, beleszitálom a lisztet, hozzáadom a citromhéjat és a joghurtot. Végig robotgéppel dolgozom.


A sütőt előmelegítem 180 fokra. 23 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral. Beleteszem a leveles tésztát. Én úgy csináltam, hogy a téglalapból egy négyzetet vágtam le, az került a tortaforma aljára, majd a maradék kis téglalapot négybe vágtam és azok a csíkok a torta oldalára kerültek, hogy megtartsák a tölteléket.
Beleszórtam az almás keverék felét majd a tölteléket és a maradék almát. Végül a tetején levő almát és mazsolát kissé belenyomkodtam. Előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütöttem. Langyosan már szépen szeletelhető.