2014. augusztus 23., szombat

Francia csokitorta



Egy ilyen tortával senkinél sem lehet mellélőni. Töményen csokis, belseje krémes. Kínáljuk friss gyümölccsel (szezonálisan őszibarackkal), vagy fagyival.

Hozzávalók (6-8 szelethez, 18 cm-es tortaformába):
150 g vaj / margarin
100 g tejcsokoládé (étcsokoládéval is készülhet, kakaótartalomtól függően egy kicsit több cukrot is elbírhat)
130 g cukor (nálam vegyesen nádcukor és kókuszvirágcukor)
3 tojás
100 g (tönköly) finomliszt
2 ek holland kakaópor

A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses). A 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt helyezek. Egy lábosban alacsony lángon a vajat és a csokit megolvasztom. A lábast hideg vízbe helyezem, hogy ne melegedjen tovább. Hozzáadom a cukrot, majd a tojásokat egyesével. Ezt robotgéppel dolgozom bele, de nem szabad túl sokáig keverni. Beleszitálom a lisztet és a kakaót. Robotgéppel eldolgozom. A tepsibe öntöm és a tepsit kissé a pulthoz csapkodom, hogy a levegőbuborékok távozzanak. Előmelegített sütőben 25-30 percet sütöm. Akkor jó, ha a belseje még kissé remeg, de azért a felülete át van sülve. Nekem a közepe enyhén folyós volt, de például szeleteléskor nem folyt ki a közepe, hanem pudingszerűen összeállt. Hagyom kihűlni szeletelés előtt. Fagyival és friss gyümölccsel kínáltam. 
Mivel szobahőmérsékleten jó fogyasztani, ezért nem javaslom hűtőbe tenni, bár ha másnapra marad belőle, akkor muszáj lesz, fogyasztás előtt viszont időben kivenném.




Recept Zsófitól.