2014. július 4., péntek

Csokitorta pisztáciával és bogyós gyümölcsökkel


Hétvégére itt egy finom csokis, pisztáciás torta sok málnával, szederrel és ribizlivel megrakva. Még amíg nincs túl meleg, akár be is kapcsolhatjátok a sütőt. Nem fogjátok megbánni :)


Hozzávalók (18 cm-es tortához, 8 szelet):
Torta:
70 g pisztácia
180 g étcsokoládé
150 g vaj
100 g cukor
3 tojás
150 g tönkölyliszt
1 púp tk. sütőpor
250 g gyümölcs (nálam 150 g málna, 50 g szeder, 30 g fekete ribizli és 20 g piros ribizli)


Glazúr:
80 g étcsokoládé (70%)
100 g tejszín
20 g  (1 ek.) méz (lehetőleg akác)

Tetejére bogyós gyümölcs és apróra vágott pisztácia (gyümölcsből érdemes jó sokkal számolni, tálaláskor én a szeletek mellé tettem még bőven gyümölcsöt)


A sütőt előmelegítem 170 fokra. A tortaforma alját sütőpapírral kibélelem. A puha vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom egyesével a tojásokat. Beleszitálom a lisztet és sütőport. A csokit és pisztáciát aprítógépben darálom, azt is hozzáadom a masszához. Végül óvatosan belekeverem a megmosott, leszűrt gyümölcsöket. A tortaformába kanalazom és nagyjából 50-55 perc alatt megsütöm (tűpróbával érdemes ellenőrizni). 


Hagyom teljesen kihűlni, majd elkészítem a glazúrt. A tejszínt forrósítom, hozzáadom a mézet és a csokit. Alaposan elkeverem és amint kissé besűrűsödik rácsurgatom a tortára. Érdemes a tortát rácsra tenni és ott csurgatni rá. Megszórom bőven gyümölccsel és pisztáciával. Frissen is, de akár hűtés után is szépen szeletelhető. Érdemes a hűtőből 20-30 perccel fogyasztás előtt kivenni, hogy a tortalapban a sok csoki tudjon szobahőmérsékletre melegedni. 


Szép hétvégét és jó pihenést Nektek!