2014. április 7., hétfő

Kalács


Nem gyakori jelenség a kelt tészta a konyhámban, de a Húsvét közeledtével gondoltam sütni egy kalácsot. Raháttal (lokum) készült, de helyettesíthető aszalt gyümölcsökkel. Bevallom a klasszikus nagyon "kenyeres" kalácsokért nem rajongok, mert azok gyorsan szárazak lesznek. Inkább a vajas tésztákat szeretem, mint például ez a briós vagy a panettone
Ennek a kalácsnak a tésztája a sok vajtól nagyon puha, sokáig friss marad. Bár ez a sokáig relatív, nálunk pontosan a második napon elfogyott.



Bár úgy néz ki a képen, mintha szénné égettem volna, hát megsúgom nem. Egy kicsit tény, hogy túlsült a teteje, a rászórt cukor rásegített. Majd legközelebb időben letakarom egy sütőpapírral. És még egy nagyon fontosat tanultam, hogy lentebb fogom tenni a rácsot, mert a kalács szépen felnőtt és már szinte a sütő tetejét érte azért is sült ott inkább.

Hozzávalók (1 kalácsformába):
200 ml meleg tej
7 g szárított élesztő (1 zacskó)
1 ek. +100 g nádcukor+ egy kevés a tetejére
3 tojás (ebből egy keveset félreteszek, azzal kenem be a tetejét)
500 g (tönköly) finomliszt
csipet só
150 g puha vaj
200 g rahat


A langyos tejet az élesztővel és egy evőkanálnyi cukorral elkeverem és hagyom 5-10 percet, hogy kissé felhabosodjon. A 3 tojást villával felverem. Az élesztős keveréket egy nagy (dagasztó)tálba öntöm, hozzáadom a tojást úgy, hogy annak egy pici részét meghagyom, azzal fogom a végén bekenni a kalácsot. A maradék tojást hűtőbe teszem. Hozzáadok 100 g lisztet, a maradék cukrot és alaposan robotgéppel elkeverem. Majd hozzáadom a maradék 400 g lisztet, a csipet sót és apránként a puha vajat is. Ekkor már a robotgép dagasztókarjával dolgozom. Nagyjából 5-10 perc alatt sima bucit dagasztok belőle. Elég lágy tészta lesz, helyenként tapad még a tál falához. Lefedve 1-1.5 órát kelesztem. Téglalapot formázok a tésztából (nálam nem volt szükséges lisztezni a deszkát, de tény, hogy nagyon puha a tészta) , beleteszem az apró kockákra vágott rahátot és szorosan feltekerem. Kivajazott tepsibe teszem és egy konyharuhával lefedve nagyjából félórát kelesztem. Megkenem a tojással és megszórom nádcukorral. Előmelegített 190 fokos (légkeveréses) sütőben (érdemes lentebbi rácsra tenni) 10 percet, aztán 175 fokos sütőben további 30-40 percet sütöm (ha szükséges időben teszek rá egy sütőpapírt).
Ha kihűlt szeleteljük, vagy előbb is :) Habos kávé mellé kitűnő. És ha netalán akadna otthon Brandy butter (angoloknál szokás ilyen alkoholos vajat enni a karácsonyi pudinghoz), akkor azzal megkenve is igazán finom. Kár, hogy azt már nem fotóztam le.