2014. március 11., kedd

Sült túrótorta


Nagyon könnyed torta ez, sok gyümölccsel megrakva az igazi. Kevés munka van vele, viszont a hosszú sütési idővel számolni kell. A tésztájából a citrushéjakat igazán kár lenne kihagyni! 


Andrisom szülinapjára készült el kétszer is a torta. Először grapefruit majd a családi ünneplésre mandarinnal. Mindkét alkalommal tanultam újat, amit megosztok veletek, hogy igazán szépre sikerüljön a torta ha megsütnétek.


Hozzávalók (23 cm-es tortaformába):

Tészta:
150 g (tönköly) finomliszt
100 g puha vaj
50 g (nád) porcukor

Túrókrém:
6 nagy tojás
130 g (nád)cukor
500 g túró
400 g görög joghurt (1 doboz Bakoma)
175 g zsíros tejföl 20% (1 kis doboz)
2 tk. (foszfátmentes) sütőpor
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
2 (kezeletlen) mandarin reszelt héja (a grapefruitosból ez kimaradt)
90 g (tönköly) finomliszt

tetejére 6-8 mandarin vagy 2-3 grapefruit + zselatin

A tésztához a puha vajat alaposan összedolgozom a liszttel és porcukorral. A sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeveréses). A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral. Én úgy szoktam, hogy a nagy téglalap sütőpapírt körbezárom a kapcsos formával, nem gond, ha túllóg, majd annak segítségével egyszerűbb lesz áthelyezni a tálaló tálra a tortát). Első alkalommal kivajaztam a formát, de úgy lehetetlen volt kiszedni a tortaformából a tortát ( a grapefruitosnál látszik is, hogy ott a kapcsos forma alja). Úgyhogy a tortaforma oldalát nem vajazom, nem gond ha kicsit hozzátapad a torta sülés közben, mert úgy legalább szép egyenes marad az oldala (látszik a grapefruitos torta oldala ki volt vajazva, szépen el is vált a torta, viszont hűlés közben ahogy kicsit összeesett csúnyább lett).
Szóval vissza a tésztaaljhoz. A sütőpapírral ellátott tepsibe nyomkodom a tésztát egyenletesen majd 30 percre sütőbe helyezem.
Nagyjából amikor 15 perc van hátra elkezdem a krémet összeállítani.
A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjéket kemény habbá verem. A tojássárgákat a cukorral habosra keverem. Botmixerrel a túrót, joghurtot és tejfölt pépesítem majd hozzáadom a tojássárgás keverékhez. Beleszórom a sütőport, citrushéjakat és a lisztet is beleszitálom. Végül óvatosan beledolgozom a tojáshabot.
Ha megsült a tészta, akkor kiveszem a sütőből és ráöntöm a túrókrémet. Visszateszem a sütőbe és mérséklem a hőmérsékletet 150 fokra. Nagyjából 70 percet sütöm a tortát. Ha szükséges még lentebb veszem a hőmérsékletet, a teteje ne égjen meg. Nálam mindkét alkalommal lett egy pici repedés a torta felszínén, ami annak a jele, hogy még alacsonyabb hőfokon kellett volna sütni, de sebaj a gyümölcs ezt szépen elrejtette. Viszont egy tanulságom van itt is. A zselatint melegen/ forrón nem szabad ráönteni, mert a repedés szépen felszívja és emiatt kevésbé lesz szeletelhető a torta azon a ponton.
De vissza a sütéshez. Ha megsült a torta, akkor szobahőmérsékelten hagyom teljesen kihűlni, majd egy éles, vékony késsel az oldalát szépen elválasztom a tortaformától. Megpakolom gyümölccsel, öntök rá zselatint és hűtőben tárolom tálalásig.