2014. január 27., hétfő

Citromkrém a keksztésztában


Hogy mitől különleges ez a keksz? Lemon curd, azaz citromkrém került a keksztésztába. Pisztácia került bele, de következőre biztos, hogy mákkal is ki fogom próbálni!


A recept a Lila Füge szakácskönyvből való.

Hozzávalók (50 darabhoz, 2 tepsi):

Lemon curd:
50 g cukor
50 ml citromlé
40 g vaj
1 csapott ek. kukoricakeményítő
2 tojássárgája

(vagy 150 g előre elkészített citromkrém)

Tészta:
200 g vaj
100 g porcukor
200 g (tönköly) finomliszt
100 g kukoricaliszt
csipet só
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
50 g darált pirított sótlan pisztácia



A citromkrémet készítem el előbb. A cukrot, citromlevet és a vajat egy lábosban melegítem, amíg elolvad a cukor. A tojássárgákat a keményítővel simára keverem, majd a cukros keveréket leveszem a tűzről és hozzáadom a tojásokat. Habverővel folyamatosan keverem, visszateszem lassú tűzre és néhány percig kevergetem, míg puding állaga nem lesz. Nem kell forrnia, nagyon alacsony lángon készüljön, különben rántotta lesz belőle. 150 g lemon curd lesz ebből.
Tipp: Nekem szokott lenni a hűtőmben citromkrém, ezért javaslom a fenti lépések elkerüléséhez, hogy akár előre elkészült lemon curd is mehet a keksztésztába. 150 grammot tegyünk belőle.

A tésztához a vajat a cukorral alaposan elkeverem, beleszitálom a liszteket, hozzáadom a sót, a korábban elkészült citromkrémet, a citromhéjat és a pisztáciát. Vagy akár mákot ha azzal készül.
Fél órára hűtőbe teszem.

Előmelegítem a sütőt 175 fokra (légkeveréses). Két tepsibe sütőpapírt teszek. Teáskanálnyi adagokat veszek a keksztésztából és kézzel formázom (nálam 4-5 mm vastag volt minden korong). Akár nyújtható is a massza, de nekem a kézben formázás mindig gyorsabbnak meg kevésbé macerásnak tűnik.

Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütöm, hagyom kissé kihűlni, mert forrón még puha, de teljesen rácson hűtöm ki.

Kávé, habos tej vagy tea mellé tökéletes.