2013. december 19., csütörtök

Fahéjas csillag (Zimtsterne)



Még egy jellegzetes karácsonyi aprósütemény. Nálam dióval készült, de talán a hagyományos mandulával készül. Szerintem igazán finom lehet mogyoróval is. Nem kerül bele liszt. Akár cukormentesen is elkészíthető nyírfacukorral. Gyorsan elkészül és nagyon nagyon finom!

Nem is egyedül sütöttem, volt segítségem. Kristóf lelkesen mérte ki a diót, cukrot, kevergetett majd nyújtott és kiszúróval készített néhány csillagot is. Úgy látom egyre gyakrabban kapható ilyen jellegű játékra :)


Hozzávalók (kb. 3 tepsihez - 50-60 db.):
Tészta:
250 g dió
2 csapott tk.  őrölt fahéj
csipet só
1 nagy tojásfehérje (L-es)
70 g porcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai

Mázhoz:
1 kisebb tojásfehérje
150 g porcukor
pár csepp citromlé


A tésztához a diót száraz forró serpenyőben megpirítom. Hagyom kihűlni, majd aprítógépben darálom szinte liszt állagúvá. Összekeverem a fahéjjal, sóval, a villával kissé felvert tojásfehérjével, porcukorral és a vaníliamagokkal. Egy tapadós tésztát kapok. Folpack rétegek között nyújtom 4-5 mm vastagra. Csillag kiszúróval formázom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
A sütőt előmelegítem 110 fokra (légkeveréses).
Elkészítem a mázat. A tojásfehérjét, citromlevet és porcukrot selymes állagú habbá verem robotgéppel. Még folyékony maradjon, hogy szépen terüljön a süteményen, nem szabad túl keményre verni. Habzsákba teszem, majd egyesével a sütemények tetejére kenem. Beteszem a fahéjas csillagokat sülni 20-25 percre. Az idő és hőmérséklet igazán sütőfüggő. 120 fokon nekem a tojásfehérje barnulni kezd, ezért inkább 110 fokon sütöm. Fontos, hogy a sütési idő végére is szép fehér maradjon a tojáshab. Tepsiben hagyom kihűlni, mert elég törékeny melegen.

Tipp: tároláskor a rétegek közé érdemes selyempapírt vagy szalvétát tenni