2013. november 18., hétfő

Narancsos torta olívaolajjal, fűszeres mézes sziruppal tálalva


Igazán egyszerű, kevert tésztából álló torta ez. Robotgép se kell hozzá. Az amúgy is puha, szaftos, ki nem száradó tésztát a mézes szirup koronázza. Érdemes azt is megfőzni.

Ezúttal Andris és Kristóf sütöttek szülinapomra. Nagyon eltalálták az ízlésemet, igazán finomat sütöttek. Színes lángú gyertyák kerültek rá.


Hozzávalók (23 cm-es tortaformához):
(1 csésze = 250 ml)

Tortához:
2 csésze (245 g) (tönköly) finomliszt
1/2 tk. (foszfátmentes) sütőpor 
1/2 tk. szódabikarbóna
2-3 csipet só

1 1/4 csésze (285 g) tej (zsíros, 3.5%)
1/2 csésze ( 115 g) narancslé
2 kezeletlen citrom reszelt héja

4 M-es tojás (nagyból elég a 3 db.)
1 3/4 csésze (330 g) (nád)cukor
1 csésze (215 g) olívaolaj

Mézes szirup:
1/2 csésze (200 g) méz
1/2 csésze (125) g (nád)cukor
1/2 csésze (115 g) víz
1 szegfűszeg
1 kezeletlen narancs reszelt héja

Tálaláshoz esetleg tejszínhab


Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. A sütőt előmelegítjük 170 fokra (légkeveréses). A tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, oldalát kivajazzuk, lisztezzük. Három nagyobb tálra lesz szükség. Egyik tálban összekeverjük a száraz összetevőket: átszitált lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót. Másikban a folyékonyakat keverjük össze: tejet, narancslevet és a citromhéjat. A harmadik tálba kimérjük a cukrot, hozzáadjuk a tojásokat és kézi habverővel alaposan összedolgozzuk. Nem kell habosnak lenni vagy elolvadni a cukornak. Aztán apránként hozzáadjuk az olajat. Utána felváltva hol a lisztes hol a narancsleves keveréket adjuk 2-3 adagban. Végül simára keverjük a tésztát. A tepsibe öntjük, néhányszor odacsapkodjuk a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak, majd sütőbe tesszük. Nagyjából 70 perc alatt sült készre. Közben figyeljük, ha netán túlságosan sülne a teteje, akkor egyrészt csökkentsük a hőmérsékletet, másrészt tehetünk egy sütőpapírt a tortára. Ellenőrizzük tűvel, hogy készen van-e. Egy keveset hagyjuk hűlni a tortaformában, de utána tegyük át rácsra és ott hagyjuk teljesen kihűlni.
Miközben sül a torta elkészülhet a szirup. A mézet, cukrot, vizet, szegfűszeget és a narancshéjat (narancshéj lehet nagyobb darabokban is, ha netán át szeretnénk szűrni, de szerintem nem zavaró benne a reszelt narancshéj) összekeverjük egy lábosban és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett 10-12 percig forraljuk. Vegyük ki belőle a szegfűszeget, ha nagyobb darabokban került a narancshéj, akkor egyszerűen szűrjük át. Nálunk nem szűrték a srácok, mert a reszelt narancshéjat szerettük volna benne hagyni. Hagyjuk kihűlni. Majd a tortaszeletekre csurgatva tálaljuk. Kínálhatunk mellé tejszínhabot is.

A recept a Dahlia bakery cookbookból való némi átalakítással. Eredeti receptben a narancslé fele Grand Marnier (azzal is biztos nagyon finom).