2013. szeptember 1., vasárnap

Szilvás pite


A gyümölcsös sütikből nem szabad kispórolni a gyümölcsöt. Néha a túl sok kissé el tudja áztatni a tésztáját, de szerintem úgy a legjobb. Szilva mellé szinte kötelező a fahéj. Ez a pite nyírfacukorral készült és tönkölyliszttel, de természetesen kristálycukorral és búzaliszttel is készülhet.

Hozzávalók (kb 20-25cm-es tepsibe):
125 g vaj
125 g nyírfacukor (vagy cukor)
3 nagy tojás (XL-es) szétválasztva (ha picik a tojások, akkor mehet bele 4, pl. M-es tojás)
csipet só
60 g tejföl ( 2 ek.)
1 csapott tk. (foszfátmentes) sütőpor
125 g liszt (sütöttem fehér tönkölyliszttel, de vegyessel is fehér+teljes kiőrlésű, sőt egy kis zabpehelyliszt is került bele, de összesen 125 g)
1 tk. fahéj

kb. fél kiló szilva

1 ek. nyírfacukor és 1/2 tk. fahéj a tetejére

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A szilvákat megmostam, kimagoztam, félbe vágtam. Ebből a mennyiségből egy keveset magozás közben is megettünk, azért írtam kb.-ra a fél kilót.
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem. A vajat kissé megolvasztottam, habosra kevertem a cukorral majd hozzáadtam a tojás sárgákat és a tejfölt is. Beleszitáltam a sütőport, lisztet majd hozzáadtam a fahéjat. Végül spatulával óvatosan beleforgattam a tojáshabot. Elterítettem a sütőpapírral bélelt tepsiben (vagy kivajazott) és rátettem a félszilvákat. Megszórtam cukorral és fahéjjal. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütöttem. A türelmesek hagyják kihűlni majd szeleteljék. A nem türelmesek még forrón eszik, tejes-mézes kávéval és bíznak benne, hogy nem lesz hasfájás a forró pitétől :)