2013. május 5., vasárnap

Mogyorógrillázsos csokitorta Anyák napjára


Ezzel a mogyorógrillázsos csokitortával kívánok Édesanyámnak boldog Anyák napját (sajnos csak virtuálisan :) )! Küldöm VKF-re is, melynek Kriszta a háziasszonya és a jelenlegi téma az Anyák napi menü.


Hozzávalók (6 db. 7 cm-es minitortához vagy egy 18 cm-es tortához):
Tortalap:
3 tojás
6 ek. nádcukor
6 ek. olaj
1/2 tk. sütőpor
2 ek. kakaó
4 ek. (tönköly)liszt
50 g csokicsepp

Ezt akár előző napon is elkészíthetjük. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, olajat. A robotgépet félretesszük és beleszitáljuk a lisztet, sütőport és kakaót. Végül pedig a csokicseppeket is hozzáadjuk. Spatulával összedolgozzuk. Kivajazott 18 cm-es tortaformába helyezzük (ha ezt az opciót választjuk) és kb. 20-30 perc alatt megsütjük 170 fokos előmelegített sütőben (tűpróbával ellenőrizzük).
Én minitortákat sütöttem. Ahhoz egy nagy tepsibe (amiben kekszet szoktam sütni) egy sütőpapírt helyeztem el és elterítettem benne a masszát. Nem téglalapra, hanem úgy, hogy a 7 cm-es tortácskákat ki tudjam vágni (összesen 18 darabot, mert minden minitortám 3 lapból áll). Vékony lapot kapunk. Előmelegített 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt sült készre (ne szárítsuk ki, maradjon puha). Hagytam a tepsiben kihűlni, majd a desszertgyűrűvel kivágtam a köröket (ezt akár pohárral is megtehetjük).

Hozzávalók a mogyorógrillázshoz:
100 g nádcukor
100 g mogyoró

Készítsünk elő egy nagy tepsit sütőpapírral. A mogyorót sütőben, serpenyőben vagy mikróban pirítsuk meg, majd hámozzuk meg. A cukrot egy nyeles lábosban közepes lángon melegítjük míg az karamellizálódik, de ne hagyjuk megégni. Zárjuk el a tüzet. Adjuk hozzá a mogyorót, majd vékony rétegben szórjuk a sütőpapírra. Hagyjuk teljesen kihűlni. Tegyük aprítógépbe és pulzálva törjük össze (vagy egy zacskóban klopfolóval/potyolóval is összetörhetjük).


Hozzávalók a krémhez:
150 g étcsokoládé
75 g mogyoró
2 ek olaj
2 csapott ek. kakaó
300 ml. tejszín
1 habfixáló

A mogyorót megpirítjuk, lehámozzuk. A csokit megolvasztjuk. Aprítógépben a mogyorót, olajat aprítjuk, hozzáadjuk az olvasztott csokit és a kakaót. Próbáljuk simára aprítani. Egy nutella/finetti szerű csokikrémet kapunk. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten. Addig a tejszínhabot felverjük majd hozzáöntjük a csokikrémet és a habfixálót.

Dekoráció: A minitortákhoz nekem kicsit több mint 3 csomag csokiba mártott keksz fogyott el (lila tehenes márka).



Nincs más hátra, mint összeállítani a tortákat. A minitorták esetében a krémet és grillázst is 18 részre osztjuk, minden tortalapra kerül előbb a krémből majd a grillázsból is. Nálam desszertgyűrűkben készültek a minitortát. Tegyük hűtőbe 1-2 órára, hogy megdermedjen a krém és összeérjenek az ízek.
A 18 cm-es torta esetében a krémet és grillázst is 3 részre osztjuk.
Úgy a minitorták mint a nagyobb torta esetében is használhatunk tortakeretet illetve desszertgyűrűt összeállításnál (ez javában megkönnyíti a dolgunkat). Ha megdermedt a krém a tortakeretet vagy desszertgyűrűt távolítsuk el és dekorálhatjuk csokilapokkal vagy csokiba mártott keksszel.