2013. május 5., vasárnap

Garnéla citromfűnyárson tökmagolajban sült piskótán és Shortbread VKF-re


Ezúttal nem saját főztömet hozom. Andrisom anyák napja apropójával tervezett sütni nekem. Volt olyan terv, hogy majd Kristóffal közösen sütnek valamit (ami aztán mégis megvalósult, lásd lentebb). Végül amikor ez készült Kristófunk éppen szunyókált, úgyhogy kényelmesen eszegethettük a finomságot.

Küldöm ezt a bejegyzést a jelenlegi VKF-re, amelynek Kriszta a háziasszonya és témája az Anyák napi menü.

Nagyon különleges receptet választott ki Andrisom a Segal Viktor Ízek és formák szakácskönyvéből.  Szeretem ezt a szakácskönyvet, úgyhogy örültem, hogy erre esett a választása. A recept igazán pofon egyszerű, csak egy-két különlegesebb alapanyag kell hozzá. A lényege a répapiskóta (konkrétan egy répatorta kevés cukorral), amit tökmagolajban még átsütünk. Aztán készül mellé a hangzatosnak szóló réparedukció, ami nem más mint sokáig főzött, besűrűsödött fűszeres répalé. Végül a "hab a tortán" a sült garnéla thai citromfűnyárson. Ha nagyon nem jutunk hozzá, akkor szerintem citrommal is hasonló ízhatást érünk el és tegyük a rákot egyszerűen nyársra.

Szóval anyák napjára kaptam ezt. Andrisom ezután úgy néz ki évente kétszer süt/főz :) A másik alkalom a szülinapom, ugyanis az már hagyomány, hogy olyankor tortát süt.

Az Anyák Napja nálunk Erdélyben nem volt ünnep, sőt merem azt mondani, hogy szülővárosomban ma sem ünneplik igazán. Sajnos csak a március 8-at ünneplik még az óvodában és iskolában is. Bár azt már észrevettem, hogy az erdélyi magyar vallásos naptárakban már piros betűs ünnepnek jelölik, tehát valószínű ott már megemlékeznek róla. Mi azóta ünnepeljük, amióta én Budapesten élek. Tény, hogy Édesanyámnak ritkán tudok sütni-főzni, vagy virágot adni erre az alkalomra, de virtuálisan mindig megemlékezünk róla.

Hozzávalók (2 főre):

Réparedukcióhoz:
3 dl répalé (kb. 800-900 g répából)
2 csipet őrölt koriandermag

Piskótához:
100 g apróra reszelt sárgarépa
1/4 tk. őrölt gyömbér
1 tojás
1 csapott tk. (nád)cukor
csipet őrölt szerecsendió
csipet só
1 tk. olaj
70 g (tönköly)liszt
1/2 tk. sütőpor

2 ek. tökmagolaj (ebben sütjük)

Ráknyárs:
1 szál thai citromfű (ez csak ízesíteni fog, nem fogyasztjuk el. ha nem jutunk hozzá, akkor egy kevés citromlével ízesítsük a rákot és hurkapálcán süssük)
kb. 100 g garnéla (35-40 db.) - eredeti receptben 6 tigrisrák szerepel
frissen őrölt bors
sütéshez 1 ek. olívaolaj

A piskótához a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt répát, gyömbért, szerecsendiót és sót. Hozzáöntjük az olajat. A lisztet a sütőporral összekeverjük és hozzáadjuk a répás masszához. Két kivajazott szufléformába elosztjuk a masszát, majd 20-30 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Hagyjuk a formában kihűlni majd kiborítjuk és háromba vágjuk. Összesen hat piskótánk lesz.
A rákot fűszerezzük, majd hurkapálcával átszúrjuk, ugyanis a citromnyárs nem lesz annyira kemény, hogy át tudjuk szúrni vele. A citromnak 1-1 szeletét szorosan feltekerjük és abból készül az úgymond nyárs.
A réparedukcióhoz a sárgarépákból répalevet préselünk. Hozzáadjuk a fűszert, majd egy kisebb lábosban közepes lángon 20-30 percet főzzük. Néha kevergetjük. A végére egy egészen sűrű répamasszát kell kapnunk.
Tálalás előtt már csak annyi maradt hátra, hogy a tökmagolajban kicsit átsüssük a piskótaszeleteket. Majd ugyanebbe a serpenyőbe öntünk 1 evőkanálnyi olívaolajat és a rákokat is átsütjük.
Tálaláskor a serpenyőből a tokmag-olívaolaj került a tányérra, a réparedukció és a tökmagolajban sült répapiskótán a sült rák.

Aztán volt egy közös apa-fia sütögetés is :) Az egyszerű shortbreadet választották ki, hogy Kristóf ne a nyers tojásos masszából eszegessen (50 g vaj, 100 g liszt és 25 g cukor/fruktóz). Kristóf nagyon élvezte a sütögetést és a végén jóízűen evett is belőle.