2013. április 10., szerda

Töltött csirkemell fűszeres kéregben ropogós tepsis burgonyával és lila hagymás tejföllel


A szokásosnál gyakrabban jelentkezem, de van még a tarsolyomban sok recept, ami nem szeretném ha elmaradna. Ez a recept a Kifőztük magazin áprilisi számában jelent meg. 


Hozzávalók (4 adaghoz):

Húshoz:
2 kisebb csirkemellfilé (70-80 dkg)
8-10 ek. reszelt sajt (cheddar)
6-8 koktélparadicsom
8 szál petrezselyem
4 ek. olívaolaj

Fűszeres kéreghez:
1 tk. só
1 tk. őrölt paprika
1/2 tk. őrölt cayenne bors
1/2 tk. őrölt kömény
1 tk. mustármag (barna, fekete és sárga vegyesen)
1/2 tk. őrölt fehér bors

Körethez:
13-14 közepes burgonya (1 kg)
1 ek. tönköly finomliszt
egy kevés olívaolaj

Lila hagymás tejfölhöz:
4 kisebb lila hagyma (megtisztítva 10 dkg)
400 g 20%-os tejföl



Készítsük elő a fűszerkeveréket. A mustármagokat mozsárban törjük apróra majd adjuk hozzá a többi fűszert és keverjük homogénre. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A csirkemellfiléket mossuk meg, konyhai papírtörlőkendővel töröljük szárazra majd vágjuk félbe és végül nyissuk szét téglalappá késsel. Klopfoljuk közepesen vékonyra mind a 4 darab húst. Sózzuk, hosszanti irányban töltsük meg a reszelt sajttal, a felkarikázott paradicsommal, a megmosott és megszárított petrezselyemlevelekkel. Tekerjük fel jó szorosan majd szórjuk meg a fűszerkeverékkel és végül hőálló zsinórral tekerjük körbe. Locsoljuk meg 4 evőkanál olívaolajjal majd sütőzacskóba helyezve süssük 200 fokon 30 percet. Hagyjuk kissé kihűlni és csak utána vágjuk fel. Akár előző napon is elkészíthető a hús.
A körethez a burgonyát hámozzuk meg és vágjuk négybe. Bő sós vízben főzzük 7-10 percet (nem kell puhára főzni, belül még roppanós maradjon), majd szűrjük le és hagyjuk teljesen megszáradni a felületét. Szitáljunk rá 1 evőkanálnyi lisztet és keverjük össze a burgonyadarabokat. Sózzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, majd előmelegített 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben ha szükséges forgassuk meg.
A lila hagymás mártogatóshoz vágjuk apró kockákra a hagymát majd keverjük össze a tejföllel és ízlés szerint sózzuk. Tipp: Ez a mártogatós tökéletes akár szendvicsalapnak is.
Tálaljuk a húst a burgonyával és a mártogatóssal.