2013. április 24., szerda

Sós karamellás brownie


Ez egy tömény csokis sütemény. Belül kissé krémes, ragadós, a tetején meg ropogósra sül a sós karamella. Nem kell semmi extrém édességre gondolni, a só nem zavaró benne.
Ezt a browniet vittem tegnap a gasztroblogger piknikre. Jó volt találkozni. Nagyon finomakat ettünk!


Hozzávalók (20*28 cm-es tepsibe)

Sós karamellhez:
200 g nádcukor
50 ml víz
200 ml habtejszín
1 csapott tk fleur de sel, maldon sóvagy finom tengeri só

Tészta:
250 g étcsoki (70%-os)
250 g vaj
5 tojás (M-es)
300 g nád cukor
150 g (tönköly)liszt

egy kevés fleur de sel/maldon só vagy tengeri só a tetejére

Elkészítjük a sós karamellát. A 200 g nádcukrot és 50 ml vizet közepes lángon egy nyeles lábosban forraljuk. Nem kevergetjük, hanem a nyelénél fogva forgatjuk benne a folyadékot. Addig forraljuk míg barnulni nem kezd és karamellizálódik, közben hogy nehogy odaégjen néha kissé megforgatjuk. Ez a folyamat olyan 5-8 percet tart. Amikor már szép sötét és illatra is karamelles akkor levesszük a tűzről és beleöntjük a folyékony habtejszínt és beleszórjuk a teáskanálnyi sót. Visszatesszük alacsony lángra és ezúttal habverővel kevergetve további 3-5 percet forraljuk. Még folyékony lesz, de ha egy kiskanállal kivesszünk belőle és hideg vizes pohárba tesszük, akkor egyből szilárdul a kanálon a karamell. Ha ez megtörténik, akkor már jó is lesz. Kevergetve hűtjük kissé, majd ha már csak langyos, akkor hűtőbe tesszük legalább fél órára. Eddig a lépésig akár előző napon is előkészíthető a sütemény.
A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra. A tepsit kibéleljük sütőpapírral (vagy kikenjük vajjal).
A csokit és vajat gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk. Az 5 tojást a 300 g cukorral habosra keverjük robotgéppel. Hozzáadjuk a csoki-vaj keveréket. Beleszitáljuk a lisztet és ekkor már nem sokáig kevergetjük, hanem inkább spatulával beledolgozzuk a lisztet.
A massza fele a tepsi aljára kerül, rácsurgatjuk a karamell felét. Majd a maradék csokimasszát is a tepsibe öntjük, úgy hogy mindenhová jusson a karamellrétegre csokis réteg. Végül pedig a maradék karamellt is rácsurgatjuk. Néhány csipet sóval megszórjuk a tetejét. 190-200 fokon 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni majd kockára szeleteljük. Végül eszünk belőle annyit amennyi jólesik és nem gondolunk a benne levő cukor mennyiségre. Néha ilyen is kell :)


Recept innen