2013. március 27., szerda

Répafelfújt


Remélem így Húsvét előtt néhány nappal még senkinek nem lett elege a répából. Már a csapból is lassan répalé folyik :) Korábban volt répatorta meg répakeksz, most meg lesz egy szuflé. Csak, hogy ő se maradjon ki a sorból, meg amúgy is régen készült már felfújt itthon.


Ennek a répafelfújtnak külön apropója is van. Erika hirdette meg a VKF 55. fordulóját, melynek témája a húsvéti finomságok. A répafelfújt nem a hagyományos húsvéti fogások csoportját fogja erősíteni, de olyanoknak, akik szeretnek újítani melegen ajánlom. Erika, akkor én ezt viszem a virtuális VKF buliba :)
Ahhoz, hogy sikeres legyen a szuflé-akciónk csak egy dolog a fontos: az időzítés. Csak akkor tegyük be sülni a finomságot, ha pontban mire megsül tálalni tudjuk. Ez nem az a desszert, ami perceket, órákat várhat, hiszen össze fog esni és úgy már kevésbé lesz látványos. Nálam olyan 10 percet bírta fotózáskor, de a végén már ráncosodott a felülete és kezdett összeesni.


Hozzávalók (4 kisebb formába - 1.5 dl-es vagy 3 nagyobb formába):
2 tojás
3 púpozott ek. cukor
10 ek. habtejszín
3-4 csipetnyi őrölt fahéj
1-2 csipetnyi őrölt kardamom, szegfűbors és szegfűszeg
4 ek. apróra reszelt répa (kb. 1/2 répa)
4 ek. őrölt mandula
2 púpozott ek. tönkölyliszt

egy kevés vaj és cukor a formák kikenéséhez

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A felfújtformákat alaposan kivajazzuk majd megszórjuk cukorral. A felesleges cukrot kiborítjuk.  
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét a fele cukorral (1.5 ek.) kemény habbá verjük. A tojás sárgákat a maradék cukorral (1.5 ek.) kifehéredésig keverjük majd hozzáadjuk a folyékony habtejszínt, beleszórjuk a fűszereket, az őrölt mandulát és beleszitáljuk a lisztet.
A robotgépet félretesszük és spatulával előbb a hab felét dolgozzuk bele a masszába, majd a maradékot is. Óvatosan keverjük, hogy ne törjön össze a hab.
A formákba öntjük és 15-20 perc alatt megsütjük. A nagyobb formáknak 20 perc kell, a kisebbek 15 perc alatt is megsülnek. Akkor jó, ha szépen felnőtt és aranybarna, belülről meg krémes, de már nem folyós.
Tipp: Ha vendégeknek készül, akkor természetesen 1-2 órával előbb is összeállíthatjuk, majd hűtőben tároljuk fedett tálban. A kis formákba csak akkor szedjük, amikor már sütjük. A hűtőből is viszonylag időbe vegyük ki, ne legyen jéghideg a massza mire a sütőbe kerül. Fontos, hogy egy spatulával egyet keverjünk a masszán mielőtt a sütőformákba kerül, mert idővel a répa a massza aljára kerül.